Gelderse Vallei

Protest vluchtelingen Harskamp: 'Privacy en onderwijs niet goed'

Vluchtelingenprotest: Harskamp niet geschikt om lang te wonen
Vluchtelingenprotest: Harskamp niet geschikt om lang te wonen © Omroep Gelderland
HARSKAMP - Geen privacy, slecht onderwijs voor de kinderen en slechte sanitaire voorzieningen. Er heerst onvrede in het opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Harskamp. De onvrede is zelfs zo hoog opgelopen, dat de vluchtelingen vandaag voor het opvangcentrum protesteerden voor betere leefomstandigheden.
Terwijl tientallen vluchtelingen met de Oekraïense vlag langs de weg voor het opvangcentrum lopen, houden ze hun protestborden omhoog. Help alsjeblieft, staat er op eentje. Mensenrechten? op een andere. Het zijn uitingen van de vluchtelingen die op de legerplaats in Harskamp wonen. Die opvang is daar gemaakt door de gemeente Ede, omdat dit een plek is waar snel veel mensen tegelijk ondergebracht konden worden. Maar de klachtenlijst van de vluchtelingen over deze opvang is lang.

Leger oefent in de buurt

"We leven hier als in het leger. We hebben geen enkele privacy," zegt een vluchteling. "Het eten is verschrikkelijk, het onderwijs is slecht en de medische zorg is nul." Tatjana Kapikyan valt hem bij. "Wij willen een normaal leven. Dit is misschien een goede opvanglocatie voor een korte tijd. Maar wij zijn hier al langer dan een jaar en dat is erg moeilijk."
Grote zorg onder de vluchtelingen is er over de kinderen. In de buurt oefent het leger. Angst is er voor het vele geknal van de wapens. Bovendien gaan de kinderen maar twee dagen per week naar school. "Wij weten dat in Nederland iedereen vijf dagen naar school gaat," zegt een meisje. "In twee dagen leren we niet goed. Alleen een paar woorden. Dit is alles."

'Geen optimale woonlocatie'

De gemeente Ede zegt een deel van de klachten van de Oekraïense mensen zeker te herkennen en te erkennen. "Sommigen zijn al ruim een jaar gehuisvest is militaire barakken die niet per se geschikt zijn voor huisvesting. Het is zeker geen optimale woonlocatie," laat een woordvoerder van de gemeente schriftelijk weten.
"We huisvesten momenteel ongeveer 330 mensen. Dit aantal zal de komende tijd nog groeien tot ongeveer 360 of 370. Er hebben meer mensen gewoond, maar dat is qua omstandigheden niet haalbaar meer. We proberen op deze manier een ideale combinatie te bereiken tussen leefbaarheid en privacy, en opvang van mensen in nood."

Eigen keukens

De gemeente is momenteel bezig keukens in te richten voor de bewoners. Zodat zij zelf kunnen koken. "We weten dat hier grote behoefte aan is. Maar het terrein is eigendom van Defensie en is verouderd qua bekabelingen. Er is er even tijd voor nodig geweest om een en ander te regelen."
Ook de klachten over het onderwijs zijn bekend bij de gemeente. "Er is door de scholen nu gekozen voor het scenario dat alle kinderen in Ede sowieso onderwijs krijgen, al is het op dit moment even niet fulltime. Opvallend is wel dat de progressie die de kinderen maken enorm is nu de groepen verkleind zijn."
Oekraïners protesteren in Harskamp vanwege hun woonomstandigheden