Noord-Veluwe

Bewaarder 'schatkamer Epe' zwaait na 40 jaar af, fusie streekarchieven in beeld

Gerrit in zijn geliefde archief
Gerrit in zijn geliefde archief © Omroep Gelderland
EPE - Onder een groene heuvel naast het gemeentehuis van Epe ligt de schatkamer van de noordoostelijke Veluwe. Hier worden de archieven van de gemeentes Hattem, Heerde en Epe bewaard. De man die daar 40 jaar over waakte, wordt waarschijnlijk niet opgevolgd: een samenvoeging met het naburige streekarchief lijkt plausibel.
Gerrit Kouwenhoven opent twee massieve deuren die toegang bieden tot 2200 meter historische documenten. De streekarchivaris gaat met pensioen. Precies veertig jaar waakte hij over de geschiedenis van de drie IJsselgemeentes.
Gerrit rolt de archiefkasten opzij en haalt een klein boekje tevoorschijn. "Dit was in de zestiende eeuw eigendom van de koster in Hattem. Hij heette Johannes Koster. We noemen het boekje een papegaai. Hij schreef er van alles in op. Bijvoorbeeld Gregoriaanse liederen die hij zelf schreef. Dit is één van mijn favoriete stukken in het archief. Juist vanwege de zelfgeschreven liedjes."

Hypermodern depot

Toen Gerrit op 1 mei 1983 begon, moest hij werkte hij op drie verschillende locaties drie locaties. De ene dag zat hij op het stadhuis van Hattem, de volgende dag in de gemeentehuizen van Heerde of Epe. In 2009 kwamen de archieven van de drie gemeentes op één plek in een hypermodern depot. Voor de streekarchivaris was het een vreugdevolle gebeurtenis die hij samenvatte in een aantal dichtregels.
Hier beneden in een kluis
Ligt begraven het verleden
Treedt nu binnen in dit huis
En aanschouwt het in het heden
Gedicht en de etalage van het Streekarchief in Epe
Gedicht en de etalage van het Streekarchief in Epe © Omroep Gelderland

Nachtmerries

In al zijn jaren als streekarchivaris heeft Gerrit veel bezoekers die op zoek zijn naar regionale geschiedenis kunnen helpen. "Ik heb zelfs een joodse onderduiker van zijn nachtmerries geholpen. Hij zag als kleine jongen dat na de bevrijding een Duitse soldaat werd opgehangen bij de molen van Hattem. De beste man had er al tientallen jaren nachtmerries van. Ik wist uit de bronnen dat het geen echte soldaat was, maar een pop met een Duits uniform aan. Die zou als vergelding zijn opgehangen."

Fusie

Na zijn pensionering krijgt Gerrit voorlopig geen opvolger als streekarchivaris. Een jonge medewerker van het naburige Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe neemt de dienstverlenende taken in Epe over. Hij begeleidt bezoekers bij hun archiefonderzoek en zorgt voor het digitaliseren van nieuwe stukken. De gemeentes Hattem, Heerde en Epe onderzoeken of hun streekarchief op termijn kan samengaan met de archieven van Harderwijk, Elburg, Ermelo, Nunspeet en Oldebroek. De acht gemeentes staan positief tegenover een fusie van de archieven op de noordelijke Veluwe.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.