Noord-Veluwe

Kees vond gewonde vrouw: 'Lopen ging niet meer, ze ging op de grond zitten'

De politie kwam ter plaatse na de melding over de gewonde vrouw.
De politie kwam ter plaatse na de melding over de gewonde vrouw. © Luciano de Graaf
OLDEBROEK - De politie kan nog weinig zeggen over de vondst van een gewonde vrouw bij een bos aan de Laanzichtsweg in Oldebroek, afgelopen donderdag. Volgens de man die haar vond en die de hulpdiensten waarschuwde, ligt ze nog in het ziekenhuis.
"Ze kwam op me afgelopen en op een meter of 25 meter zag ik dat ze gewond was", zegt Kees Bette uit 't Harde. Van dichtbij werd het letsel bij het slachtoffer nog duidelijker. "Ze zei tegen mij dat een vent haar had aangevallen en ze vertelde hoe die eruit zag."
Kees wandelt geregeld in de omgeving en door regen was hij er later dan anders. "Anders was ik haar nooit tegengekomen."

Kapotte broek, schaafwonden, oog dicht

Haar broek was kapot, de vrouw had schaafwonden, onder meer aan haar handen, en een oog zat dicht, zegt hij. "Verderop stond een bankje en ik vroeg of ze een stukje kon lopen dan even kon gaan zitten. En dan zou ik 112 bellen. Maar dat lukte haar niet meer. Ze is op de grond gaan zitten, naast mij."
Mogelijk is de aanvaller geschrokken en ervandoor gegaan. "Dat ving ik later op", zegt Kees.
Terwijl ze samen wachtten op de hulpdiensten kwamen mensen poolshoogte nemen. "Een jongen was heel professioneel. Hij vroeg haar of ze zelf haar jas kon uitdoen, zodat er geen DNA-sporen verloren zouden gaan. Hij was hondentrainer voor de politie."
Een broer van het slachtoffer looft 10.000 euro uit die leidt tot de aanhouding van de dader. "Ik ben normaal vrij nuchter. Maar dit is familie. Dit moet worden opgehelderd, zei de inwoner van Wapenveld vrijdag tegen Omroep Gelderland. Hij meldt een dag later via WhatsApp 'weinig nieuws' te hebben.
Kees Bette heeft intussen met familie van de vrouw contact gehad. "Ze zijn blij dat we contact hebben gehad."
Ruud Visser van de politie laat zaterdagmiddag weten dat de zaak volop in onderzoek is. Er is nog niemand aangehouden.

Helpt een beloning?

Beloningen werden in het verleden vaker als laatste middel ingezet, terwijl het nu steeds vaker in een vroege fase van een strafrechtelijk onderzoek wordt ingezet. De broer van de vrouw wachtte het politieonderzoek niet af.
Tipgeld trekt mensen doorgaans niet over de streep om informatie te delen. Andere motieven zijn 'waarschijnlijk minstens even belangrijk voor het delen van informatie met de politie', meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum dat de Open Universiteit onderzoek liet doen. Andere motieven zijn onder meer vergelding en een behoefte aan aandacht.