Noord-Veluwe

Met de sleurhut naar Frankrijk? Eerst even langs de keuring

Deze caravan komt niet door de keuring.
Deze caravan komt niet door de keuring. © Pxhere
ELBURG - Wil je zeker weten of je veilig met de caravan op vakantie kunt? Dan kun je meedoen aan een caravankeuring van Veilig Verkeer Nederland. In Elburg kan dit vrijdag en zaterdag onder het toeziend kritische oog van Alie Schutrops.
Tijdens de keuring werken Alie en haar collega-experts een checklist af, legt ze uit op Radio Gelderland. Uiteraard wordt bekeken of de caravan niet te zwaar is en of de trekkende wagen sterk genoeg is. Alie zegt: "Mensen kopen voor het gemak vaak een mover, om de caravan zonder zelf te hoeven duwen en trekken op de plek te krijgen. En die wordt dan op de caravan gemonteerd, waardoor de combinatie te zwaar wordt."
Ook wordt de verlichting gecontroleerd, de gasinstallatie en hoe vochtig het in de caravan is. En dit alles vrijblijvend.
Wat is de richtlijn? De ANWB adviseert de 75 procent-regel.

Haarscheurtjes op de banden? Pas op

Enorm belangrijk is de toestand van de banden. Alie: "De caravan staat vaker stil dan dat-ie rijdt. Een band die er hagelnieuw uitziet kan haarscheurtjes hebben. Die kunnen op de weg een klapband veroorzaken. Dat is natuurlijk heel gevaarlijk. We adviseren een band na vijf jaar te vervangen."
De laatste jaren komt het niet meer voor dat Alie en de collega-experts tijdens de keuring een wrak op de weg tegenkomen. Maar ze herinnert zich nog goed dat ze een jong gezin met kinderen moest teleurstellen. "Ze hadden er voor gespaard en ze bleken een miskoop bij zich te hebben. Het onderstel was rot. Triest, hoor."
Zaterdag is de slotdag van de caravankeuringen op de gemeentewerf in Elburg. Wie wil komen, moet zich van tevoren even aanmelden. Dat kan door een mailtje of een belletje naar 0525-682808.