Noord-Veluwe

Cees gaat tóch weer een oude botter redden

ELBURG - Hij had het zelf niet meer verwacht, maar tóch mag timmerman Cees Leusink opnieuw een oude botter restaureren. In de loods van het Bottermuseum in Elburg plaatst hij de EB25 op houten blokken. Deze zaterdag, tijdens de Elburgse opening van het Hanzejaar, start de restauratie officieel. "Ik denk dat we 95 procent van het hele schip moeten vervangen."
Een jaar geleden, in april 2022, ging de EB15 te water. Cees was ruim drie jaar aan het werk geweest om dat schip te restaureren. "Ik heb altijd gezegd dat dat de laatste botter zou zijn die ik op zo'n manier zou restaureren", denkt hij daaraan terug. "Bijna alle botters die er nog zijn, verkeren nu in goede staat. En het geld was na die restauratie ook wel op."
Toch waren niet alle botters in goede staat. De EB25 is een jaar geleden op de kant gehaald. "Die lag gewoon onder water. De pomp aan boord kon er niet meer tegenaan pompen, zo snel liep het water binnen." De botter was op dat moment nog geen eigendom van de Botterstichting in Elburg. "Nee, die was van een andere stichting. Die heeft er heel lang voor gezorgd, maar op een gegeven moment werd het onderhoud te duur. Zeker toen het te onveilig werd om er met groepen mee te gaan varen."

Provincie betaalt mee

De Botterstichting mocht het schip voor een symbolisch bedrag overnemen. "Maar dat wilden we alleen doen als we zeker zouden weten dat we het ook konden restaureren." En daar is geld voor nodig. "Gelukkig betaalt de Provincie Gelderland een deel van de kosten. Het grootste deel betalen we nog altijd zelf, maar het helpt wel om zo'n subsidie te krijgen."
Bekijk hier hoe de botter erbij ligt:
Restauratie 127-jarig schip
En nu is het dus zover. Deze zaterdag zullen de burgemeester van Elburg, Jan Nathan Rozendaal, en gedeputeerde Peter Drenth, samen de eerste plank uit het schip zagen. Daarna is het aan Cees om de rest te doen. "En aan mijn stagiairs, natuurlijk. We hebben er weer een leer-werktraject van gemaakt, dus ik krijg stagiairs, die hier kunnen leren aan zo'n echt oud schip te werken. Dat hebben we bij de EB15 ook gedaan, en dat beviel goed."

Alles is verrot

Het hele project gaat naar verwachting zo'n drie jaar duren. "Kijk, alles is verrot", laat Cees zien, terwijl hij een stuk hout van de romp af trekt. "Dat komt ook doordat het schip al een jaar op het droge staat. Dat is niet goed voor een schip. 'Water is een zacht bed', zei de oude werfbaas Balk hier vroeger. Misschien dat er hier en daar nog wat onderdelen herbruikbaar zijn, maar ik denk dat we 95 procent van het schip helemaal opnieuw op moeten bouwen."
Daarbij gebruikt hij overigens niet de EB15 als voorbeeld. "Nee, het is de bedoeling dat het ook echt weer dit schip wordt. Elk schip is anders. Deze is op een andere werf gebouwd dan de EB15, en dus heeft het een heel andere vorm. Wij maken van elk onderdeel een mal voordat we het vervangen, dus het wordt weer heel precies dit schip, zoals het is gemaakt."
De komende drie jaar kan het publiek Cees dus weer aan het werk zien in de grote loods van de Botterwerf. En dat begint allemaal deze zaterdag, tijdens de opening van het Hanzejaar in Elburg.