Stedendriehoek

Voor 171 miljoen euro verbouwd: zo ziet Paleis Het Loo er nu uit

Publiek is na vijf jaar weer welkom op Paleis Het Loo in Apeldoorn. Het paleis is verbouwd.
Publiek is na vijf jaar weer welkom op Paleis Het Loo in Apeldoorn. Het paleis is verbouwd. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De opening van Paleis Het Loo nadert met rasse schreden. Publiek is vanaf 22 april weer welkom na een verbouwing van vijf jaar, die 171 miljoen euro heeft gekost. Wij namen alvast een kijkje.
Algemeen directeur Michel van Maarseveen is apetrots. "We hebben vijf jaar lang met heel veel passie aan de verbouwing gewerkt. Vorig jaar is het paleis opengegaan en nu de ondergrondse toevoeging. We zijn heel blij met het resultaat, het is echt heel mooi geworden.
Volgende week vrijdag is de officiële opening onder aanwezigheid van koning Willem-Alexander. "Een dag erna kan het publiek al komen kijken. Daar doen we het uiteindelijk voor", zegt de directeur.
Behalve het paleis en de tuinen is er nu een ondergrondse entreehal en tentoonstellingsruimte van 5.000 vierkante meter. De eerste expositie onder het paleis heet Meesterwerk en behandelt de verbouwing van Het Loo, de uitbreiding en de renovatie van het paleis. Daar hebben honderden mensen aan gewerkt.

Permanente tentoonstelling

Verder is er een permanente presentatie over de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis, zijn rol binnen Nederland en daarbuiten.
De ondergrondse exporuimte ligt voor het paleis, onder het voorplein. Het uitzicht op het paleis is daardoor hetzelfde als 350 jaar geleden.
Het paleis in Apeldoorn, ooit buitenverblijf van koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary II Stuart, is sinds 1984 open voor het publiek. Door de eeuwen heen deed het paleis dienst als jachtpaleis en zomerresidentie. De eerste steen werd gelegd in 1685, een jaar later was het paleis gebouwd.
En zo ziet Paleis Het Loo er uit na de verbouwing:
Paleis Het Loo gaat weer open voor het publiek