Arnhem en omstreken

Last van legerhelikopters? Dit is wat ze mogen

Helikopters van Defensie zijn vaak te zien boven Gelderland.
Helikopters van Defensie zijn vaak te zien boven Gelderland. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het aantal klachten over laagvliegende helikopters van Defensie op de Veluwe en in het Rivierengebied is toegenomen de afgelopen jaren. Het geraas bracht Gijsbert van Voorst uit Uddel ertoe met een luchtbuks op een helikopter van Defensie te schieten. Maar hoe laag mogen defensiehelikopters eigenlijk? Dit zijn de regels.
Voor militaire helikopters en andere vliegtuigen van Defensie, maar ook voor civiele vliegtuigen gelden minimale vlieghoogten. Dit is allemaal vastgelegd in de wet voor het luchtverkeer. Hier mag Defensie van afwijken in de zogenaamde laagvlieggebieden. De regels op een rij:

Boven heel Nederland:

  • jachtvliegtuigen: minimaal 360 meter
  • helikopters: minimaal 45 meter
  • propellervliegtuigen: minimaal 300 meter
  • voor opleidingsdoeleinden bestemde propellervliegtuigen: minimaal 150 meter.

In de laagvlieggebieden:

  • jachtvliegtuigen: minimaal 75 meter
  • helikopters: lager dan 45 meter
  • propellervliegtuigen: minimaal 75 meter.

Oefeningen

De helikopters mogen zo laag vliegen 'als nodig is' in de laagvlieggebieden. Daarvan heeft Gelderland er verscheidene. Ze liggen in Rivierenland, met name in de regio Druten, Zaltbommel en Maasdriel. En op de Veluwe, onder meer de Ginkelse Hei bij Ede, maar ook bij Apeldoorn en de Randmeren. De luchtmacht voert hier regelmatig oefeningen uit.
Volgens Defensie moet laag boven de grond vliegen geoefend worden omdat vliegers tijdens hun missies daar ook mee te maken kunnen krijgen. Vliegers willen in vijandig gebied buiten de radar blijven. Door dit in Nederland regelmatig te oefenen, raken de piloten daar meer bedreven in.

Overlast

Als de helikopters laag vliegen, kan het zijn dat mensen overlast ervaren. Goed om te weten: militaire vliegtuigen mogen na 24.00 uur alleen vliegen met een ontheffing van de Militaire Luchtvaart Autoriteit. Deze en andere bijzondere vliegbewegingen vind je op de website van Defensie, bij Vliegbewegingen.
Niet alleen mensen horen wel eens een helikopter overvliegen, ook dieren merken dit op. Hoofd-ecoloog van de Koninklijke Luchtmacht Hans van Gasteren stelt: "Uit onderzoeken blijkt dat wanneer je met een helikopter overvliegt, dat niet een heel groot effect heeft. Natuurlijk schrikken de vogels en hebben ze er even last van. Aan de andere kant: de helikopter vliegt 200 kilometer per uur, dus je bent heel snel over zo'n gebied heen. Het is dus een heel korte, maar pittige verstoring, maar daarna is het wel 'voorbij'."