Arnhem en omstreken

Telefoonstoring: hoe kun je toch de hulpdiensten bereiken?

Door een storing van Vodafone zijn de hulpdiensten lastig te bereiken met mobiele telefoons.
Door een storing van Vodafone zijn de hulpdiensten lastig te bereiken met mobiele telefoons. © ANP
ARNHEM - Er is vrijdagmorgen een landelijke storing in het mobiele telefoonnetwerk van Vodafone. Hierdoor kunnen veel gebruikers van dit netwerk niet mobiel bellen. Hoe kun je nu in geval van nood toch de Gelderse hulpdiensten bereiken, als je niet naar 112 kunt bellen?
De eerste meldingen van storingen kwamen donderdag op vrijdagnacht binnen, zo is te zien op de landelijke site alle storingen.nl. Vodafone berichtte er zelf rond 06.00 uur over in het liveblog. De Veiligheidsregio's in Gelderland roepen mensen op om een vaste telefoonlijn te gebruiken als ze via een mobiele telefoon geen of slechte verbinding krijgen met 112.

112NL app

Een andere oplossing is het gebruiken van de 112NL app. Op deze manier kunnen mensen bellen met de 112-telefooncentrale, maar ook chatten. De app heeft ook een vertaalfunctie voor mensen die geen Nederlands of Engels spreken. Die kunnen dan toch chatten met 112 in noodsituaties. Ook voor doven en slechthorenden en mensen die moeite hebben met praten is de app praktisch, maar iedereen kan hem gebruiken.

Noodnummers ziekenhuizen

Twee getroffen ziekenhuizen, het Slingeland in Doetinchem en Gelderse Vallei in Ede hebben inmiddels een noodnummer in gebruik genomen waarop ze voor dringende zaken bereikbaar zijn. Patiënten kunnen het beste de website van hun eigen ziekenhuis raadplegen voor het laatste nieuws over de bereikbaarheid.

Politie en gemeente bereiken

Ook voor het bereiken van de politie in de eigen regio kunnen mensen tijdelijk beter via een vaste lijn bellen, je belt dan eerst het landelijke nummer 0900 - 8844 en krijgt daarna een keuze menu.
Niet alleen de hulpdiensten en ziekenhuizen zijn lastig te bereiken, ook de gemeentes in onze provincie kampen met bereikbaarheidsproblemen, net als verschillende GGD's. Onder meer de gemeentes Brummen, Lochem, Culemborg, Tiel, Barneveld, Oldebroek, Renkum, Lingewaard, Maasdriel, Buren, Hattem en Westervoort kampen met de storing.