Arnhem en omstreken

Mooi lenteweer zet in weekend nog niet door

Het lenteweer zoals hier in Buurmalsen zien we niet het hele weekend.
Het lenteweer zoals hier in Buurmalsen zien we niet het hele weekend. © Ab Donker
ARNHEM - Liefhebbers van mooi voorjaarsweer worden dit weekend nog niet echt op hun wenken bediend. De lente lijkt nog niet door te willen zetten. Volgens weerman Alfred Snoek van Weerplaza wordt de vrijdag nog wel aangenaam met veel zon, weinig wind en een temperatuur van 14 à 15 graden, maar het weekend wordt weer wisselvalliger.
"Het weekend is nog een beetje een overgang tussen het wisselvallige weer dat we geleidelijk aan achter ons laten en de overgang naar een weer waarbij hoge drukgebieden het weerbeeld bepalen", legt de weerman uit.

Achterhoek is kouder

"In die overgangsfase hebben we juist in Gelderland te maken met bewolking die vanuit Duitsland onze kant op komt schuiven. In de Achterhoek zou het zeker zaterdagmiddag wel eens somber en grijs kunnen zijn. En er kan later op de dag ook nog wel een spatje regen vallen. In het westelijk gebied van de provincie zijn de opklaringen nog langer de baas. Daar verwacht ik misschien nog 15 graden. In de Achterhoek blijft de temperatuur op een graad of 11 steken."
Ook zondag hebben we volgens Weerplaza nog met die bewolking te maken. Pas op maandag wordt het waarschijnlijk wat zonniger. Volgens Snoek zou het volgens de Europese weermodellen eind volgende week richting de 20 graden kunnen gaan. Hij waarschuwt wel dat de Amerikaanse modellen minder rooskleurig zijn. Dus ook dan nog geen zekerheid over mooi lenteweer.