Achterhoek

Historische scheepsramp op de planken in theater

Verteller Henk Hofman speelt Derk Voskuil.
Verteller Henk Hofman speelt Derk Voskuil. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Na een succesvolle podcast en een documentaire komt er nu ook een muzikale theatervoorstelling over de ramp met de Phoenix. Zaterdagavond brengt muziekvereniging Excelsior Winterswijk het verhaal tot leven in de Jacobskerk. Een historische plek, want vanaf hier vertrokken de emigranten naar Amerika.
Donderdagavond was de generale repetitie van de muzikale vertelling. Daar werden de laatste technische puntjes op de i gezet voor de voorstelling van komende zaterdag. De voorstelling is uitverkocht. Het is nog wel mogelijk om op een wachtlijst te komen voor kaarten.
De ramp van de Phoenix is nu ook een muzikale theatervoorstelling

74 migranten kwamen om

Acteur Henk Hofman kruipt in de rol van Derk Voskuil uit het buurtschap Miste bij Winterswijk. Het publiek beleeft het verhaal door zijn ogen. Derk Antony Voskuil was 30 jaar toen hij samen met het gezin van zijn zus Dora vertrok naar het verre Amerika. Er kwamen 74 emigranten uit Winterswijk om bij de scheepsramp op Lake Michigan. Slechts tien overleefden de ramp, onder wie Derk Voskuil.
Joske Meerdink maakte eerder over het verhaal een podcast voor Omroep Gelderland, maar werkte zelf ook mee aan de voorstelling. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het harmonieorkest van Excelsior Winterswijk onder leiding van dirigent Gerben Grooten. Jan Heijnen verzorgt de tekst. "Aan mij is de eer vergund om het script te schrijven als verbindende schakel tussen de muziekwerken", zegt Heijnen.