Gelderse Vallei

Bram haalt tijdens het vissen een compleet nieuwe soort boven

Bram Couperus op onderzoeksschip de Tridens tijdens de blauwe wijtingsurvey.
Bram Couperus op onderzoeksschip de Tridens tijdens de blauwe wijtingsurvey. © Ton Meijer / Bram Couperus
WAGENINGEN - De Wageningse onderzoeker Bram Couperus heeft tot zijn eigen verrassing een nieuwe vissoort ontdekt. De vis zwemt op 600 meter diepte en roept veel vragen op.
Samen met collega-onderzoekers uit Wageningen en Stuttgart stuitte Bram op de nieuwe vissoort in de Atlantische Oceaan, ten zuidwesten van de Ierse kust. De vondst was een gelukstreffer, want hij werd gevangen tijdens een onderzoek naar een heel andere soort.
De onderzoekers waren op zee voor de blauwe wijting. "Toen daarvan een lading op de sorteerband kwam, zaten er ook een heleboel diepzeevissen tussen. Met van die grote tanden en lantaarns. Dat is op zich vrij normaal, maar toen zagen we ineens een visje dat we gewoon niet kenden", vertelt Bram. "Hij kwam uit het niets."

Anders dan de doorsnee diepzeevis

Die vis bleek 5,5 centimeter lang en viel op door de tekeningen op zijn huid. "Die komen nooit voor bij diepzeevissen, die zien er doorgaans niet heel bijzonder uit. Maar hier zag je overduidelijk zwarte strepen en een gratenpatroon."
De grote kleine vis, licht beschadigd door de hoeveelheden grotere vissen.
De grote kleine vis, licht beschadigd door de hoeveelheden grotere vissen. © Bram Couperus
Niemand op de boot had een idee om welke vis het ging. "Meestal heb je wel een indruk in welke familie de vangst thuishoort. Dan pak je een vissengids en vind je hem wel. Maar dat was nu niet het geval."

Veel vragen

De nieuwe vissensoort heeft de wetenschappelijke naam Microichthys grandis gekregen, oftewel: 'grote kleine vis'. Die naam krijg het beestje omdat hij tot het geslacht Microichthys (kleine vis) hoort. Maar dit exemplaar is aanzienlijk groter dan de andere vissen van dat geslacht.
"Gezien zijn lengte zal hij vaak tussen de gaten van de netten doorglippen", vertelt Bram. "Dat is ongetwijfeld een reden dat we hem zo weinig aantreffen. En bovendien zwemt hij zo diep dat het geen doen is om er met een duikboot naartoe te gaan."
Ga er maar aan staan, als een eenzaam visje in die grote oceaan
Voor de wetenschap is de vis geheel nieuw en hij roept veel vragen op. "Als het beest zo zeldzaam is, hoe vindt hij dan een partner? Ga er maar aan staan, als een zeldzaam en eenzaam visje in een grote oceaan, dan zal het niet meevallen om je voort te planten."
De vis verblijft nu in een potje met alcohol in het Natuurkundemuseum in Stuttgart.