Stedendriehoek

Minister na ophef: ziekenhuis Zutphen houdt zich aan de regels

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) © ANP
ZUTPHEN - Gelre ziekenhuizen doorloopt volgens minister Ernst Kuipers de juiste stappen om het sluiten van afdelingen voor te bereiden. Dat schrijft hij deze donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.
De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de ziekenhuizen in Nederland. "Ik heb tot op heden geen signalen vanuit de IGJ ontvangen dat er sprake zou zijn van het niet op juiste wijze volgen van de besluitvormingsprocedure door Gelre ziekenhuizen", schrijft Kuipers.

Eerst in gesprek

De minister reageert daarmee op vragen van Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA). Zij heeft ernstige twijfels of het ziekenhuis wel de juiste procedures doorloopt als het gaat om het sluiten van de kraamkamers voor bevallingen en het afschalen van de ic-zorg en de spoedeisende hulp. Het ziekenhuis wil dit vanaf 1 juli gaan doorvoeren om zo de financiële problemen op te lossen.
Gelre ziekenhuizen moet voordat ze gaat snijden in de organisatie eerst in gesprek met betrokkenen zoals inwoners, patiënten, gemeentebesturen en de veiligheidsregio. Zij moeten vooraf hun visies, wensen en zorgen kunnen meegeven. Het ziekenhuis is dan verplicht om een terugkoppeling te geven over wat er met deze inbreng wordt gedaan.

Communiceren

Volgens raadslid Arne Bouma van de PvdA in Zutphen gebeurde dit niet, aangezien hij en andere raadsleden het nieuws over de sluiting via de media moesten horen. Toch zei ziekenhuisdirecteur Pier Eringa eind maart al dat het plan 'honderd procent zeker wordt uitgevoerd'.
Volgens Tweede Kamerlid Van den Berg heeft dit niets te maken met overleggen. Toch is de minister van mening dat de ziekenhuisdirecteur al wel aan de verplichting heeft voldaan door tijdens een gemeenteraadsvergadering zijn plannen toe te lichten.
De minister schrijft dat hij zich wel kan indenken dat niet iedereen zich voldoende gehoord voelt, ondanks de inspanningen van het ziekenhuis. "De uiteindelijke uitkomst van de procedure kan, ondanks alle inspanningen, anders zijn dan betrokkenen wensen."

'Acute zorg staat niet onder druk'

Zwangere vrouwen in de regio Zutphen hebben grote zorgen over de sluiting van de afdeling Verloskunde in Zutphen. Zoals Kirsten, die eind juni een kindje verwacht. "Ik vraag me oprecht af of mensen die dit besluit hebben genomen wel eens een bevalling hebben meegemaakt. Als je met weeën in een auto zit, of nog erger, in een spoedsituatie, dan is minimaal een half uur een flinke reistijd om af te leggen."
De minister schrijft daarover dat de extra reistijd naar het ziekenhuis in bijvoorbeeld Deventer, Apeldoorn of Doetinchem nog binnen de norm valt. "Alle inwoners voor wie de locatie in Zutphen het dichtstbijzijnde ziekenhuis is, kunnen binnen de geldende norm van 45 minuten per ambulance naar minstens vier andere SEH’s of afdelingen acute verloskunde vervoerd worden, aldus de RIVM bereikbaarheidsanalyse uit 2022."