Rivierengebied

CDA’er noemt pony-rel een geintje: ‘Beestje heeft geweldige dag gehad'

Raadslid Sjors Pardoel werd door de pony-rel landelijk nieuws.
Raadslid Sjors Pardoel werd door de pony-rel landelijk nieuws. © Grand Café Carras in Den Bosch / Omroep Gelderland
MAASDRIEL - Een pony meenemen naar de stad en het beestje achterlaten op een terras. Het gedrag van raadslid Sjors Pardoel van CDA Maasdriel werd begin dit jaar landelijk nieuws en fors bekritiseerd. De 22-jarige reageert voor het eerst zelf op de zogenoemde pony-rel, die volgens hem een storm in een glas water is.
Pardoel kwam naar eigen zeggen maandag 16 januari, de dag van het incident, voor het eerst in aanraking met pony Chrisje. Tijdens een borrel in Den Bosch bootste het raadslid met een aantal vrienden de paardenmarkt in Hedel na. “Hierbij kregen een kameraad en ik als geintje het paardje geschonken. Die kameraad heeft een kinderboerderij in Ammerzoden en het leek ons een leuk idee om Chrisje daar neer te zetten. We besloten eerst in het centrum van Den Bosch te gaan eten."
Het duo wandelt samen met de pony de paar kilometer naar de binnenstad. “Op weg naar het centrum liep Chrisje vrolijk mee, je merkte dat het beestje het leuk vond. Veel mensen reageerden leuk en gezellig. Er waren ook mensen die riepen dat het paardje het koud heeft, dan denk ik: ik heb nog nooit een paard bij mensen binnen zien liggen.”
Terwijl de mannen een hapje eten in het eetcafé blijft Chrisje op het terras. Pardoel heeft geen enkel moment getwijfeld of het meenemen van het dier een goed idee is. “Ik heb een beetje verstand van paarden en het beestje heeft zich prima rustig gedragen. Ook heeft het paardje eten en water gekregen. Ik heb het beestje geen leed aangedaan en ik denk dat Chrisje een geweldige dag heeft gehad.”

‘Geen enkele kwade bedoeling’

Op camerabeelden is te zien dat de pony op het terras is vastgemaakt aan een tafelpoot. Op een gegeven moment komen de mannen naar buiten, ze aaien Chrisje en gaan ervandoor zonder af te rekenen. Volgens Pardoel vertrokken ze om te gaan pinnen. “Er was geen enkele kwade bedoeling. We hebben de boel niet opgelicht. We zijn netjes teruggegaan om te betalen en het beestje op te halen.”
Toen de mannen weer terugkwamen was inmiddels de dierenambulance ingeschakeld. “We hebben ons verhaal verteld en gevraagd of we Chrisje weer mee mochten nemen. De medewerkers van de dierenambulance vertelden dat dat absoluut niet de bedoeling was. Vervolgens hebben we afgerekend. Inmiddels was de politie er ook, die hebben we ook netjes te woord gestaan. En vervolgens zijn we naar huis gegaan.”
Het beestje heeft gelukkig niet geleden, maar dit is natuurlijk absoluut niet de bedoeling
Medewerker dierenambulance
Het beestje is meegenomen door de dierenambulance, die geen goed woord over heeft voor het gedrag van Pardoel. “Het beestje heeft gelukkig niet geleden, maar dit is natuurlijk absoluut niet de bedoeling. Dat begrijpt ieder normaal denkend mens wel. Over de hoeveelheid drank die genuttigd was zullen we maar zwijgen." Pardoel benadrukt zelf dat hij ‘slechts drie tot vier glazen bier op had’. “Ik heb in artikelen gelezen dat ik straalbezopen was, dat klopt niet. Ik was aanspreekbaar en niet dronken.”
Pony Chrisje met een medewerker van de dierenambulance.
Pony Chrisje met een medewerker van de dierenambulance. © Dierenambulance Den Bosch

'Dierenmishandelaar'

Het incident werd groot landelijk nieuws. Zowel op radio, televisie als internet werd het gedrag van het raadslid fors bekritiseerd. “Ik had dit totaal niet verwacht, want ik heb niks bijzonders of geks gedaan. Ik dacht de hele dag: waarom is dit nieuws? Er spelen zulke belangrijke dingen in de wereld en dan valt de Nederlandse media over een pony.”
Het was echter niet alleen de media die het gedrag van Pardoel opmerkelijk vond. Ook online kwamen er veel reacties van lezers en kijkers. Hoewel een deel van hen de lol van de actie inziet, waren vooral veel mensen kritisch. Woorden als ‘monster’ en ‘dierenmishandelaar’ werden niet geschuwd. Ook werden er vraagtekens geplaatst bij Pardoel zijn geschiktheid als raadslid. “Ik heb het zelf niet gelezen, maar als mensen dat soort dingen schrijven dan is dat maar zo. Ik ben daar niet gevoelig voor. Ik heb ook geen moment overwogen om op te stappen.”
Ik laat me niet door anderen aanpraten dat ik iets gedaan heb wat niet kan
Sjors Pardoel, raadslid CDA Maasdriel
Dat zoveel mensen zijn gedrag bekritiseren, is voor Pardoel geen reden om toch te overwegen zijn eigen normen en waarden ter discussie te stellen. “Totaal niet, je moet blijven denken wat je zelf vindt. Ik laat me niet door anderen aanpraten dat ik iets gedaan heb wat niet kan. Ik heb alleen een geintje uitgehaald.”
Naast de beelden van Chrisje op het terras, verschenen er ook beelden online van de pony in een kroeg. Met discolampen en feestmuziek aan staat het beestje tussen de cafébezoekers. Pardoel benadrukt dat hij hier niks mee te maken heeft. “Dit was op de plek waar we voordat ik Chrisje kreeg de paardenmarkt nabootste. Het diertje was toen nog niet aan mij geschonken.”

'Periode van bezinning'

Een aantal dagen na het incident besloot CDA Maasdriel dat het raadslid een 'periode van bezinning' krijgt om de balans te zoeken tussen zijn 'jeugdige onbezonnenheid' en zijn rol als volksvertegenwoordiger. Die periode is inmiddels voorbij. “Ik denk dat als ik geen raadslid was geweest iedereen het leuk had gevonden. Maar nu ben ik raadslid en is het niet zo handig en slim om over het lijntje heen te gaan. Daarmee zeg ik niet dat het verkeerd is wat ik heb gedaan, maar ik begrijp nu dat ik als volksvertegenwoordiger bepaalde dingen moet laten.”
Het is voor Sjors een eyeopener geweest dat je als raadslid bepaalde dingen moet laten
Robert van Dijk, fractievoorzitter CDA Maasdriel
Fractievoorzitter Robert van Dijk, die het incident beschrijft als een ‘kwajongensstreek’, staat vierkant achter het jonge raadslid. “Het is voor Sjors een eyeopener geweest dat je als raadslid bepaalde dingen moet laten. Dat heb ik ook heel duidelijk tegen hem gezegd. Ik neem hem niks kwalijk, achteraf gezien hadden we hem hier beter in moeten coachen.”
Pardoel, die zich tot nu toe in stilzwijgen hulde, benadrukt dat de pony-rel voor hem een gesloten boek is. Wel is het nog afwachten of het Openbaar Ministerie (OM) daar hetzelfde over denkt. Er wordt nog onderzocht of er sprake is van een strafbaar feit. En zo ja, welke. Naar verwachting komt hier op korte termijn uitsluitsel over. Wat betreft het raadslid geen reden tot zorg. “Ik ben bij het OM geweest en heb een gesprek gehad. Op alle vragen heb ik netjes antwoord gegeven. Ik wacht rustig of ik wel of niet wordt vervolgd, maar verwacht niet dat er iets uit gaat komen.”