Rijk van Nijmegen

Fotograaf Wouter kreeg een uniek kijkje achter de politieschermen

Fotograaf Wouter kreeg een uniek kijkje achter de politieschermen
Fotograaf Wouter kreeg een uniek kijkje achter de politieschermen © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Op Plein 1944 in Nijmegen staat deze dagen de reizende foto-expositie Hartslag van de Straat. De expositie bestaat uit tien grote billboards met foto's van het dagelijkse werk van politiemensen. Het is een eerbetoon aan het politiewerk.
De foto's op de billboards zijn zorgvuldig gekozen. "Je kunt niet alles zomaar alles op straat neerzetten", zegt fotograaf Wouter Zaalberg. De expositie Hartslag van de Straat reist al een aantal maanden door het land en staat de komende weken in het werkgebied van Politie Oost-Nederland. "Ik wist eigenlijk niets van de politiewereld", zegt Wouter. "Ik vind het leuk om ergens achter de heg te kijken. Ik mocht anderhalf jaar met de politie op pad en heb me in een wereld begeven die ik niet kende."

Herkenning

De fotograaf hoopt dat politiemensen zich herkennen in de foto's. Wijkagent Bas uit Nijmegen in ieder geval wel, ook al is hij zelf niet te zien op de foto's. "Bij iedere foto heb ik eigenlijk wel een herinnering. Bijvoorbeeld die van een wijkagent die alleen door de straat loopt of een actie op straat met meerdere personen en de inzet van een hond. Bij alle foto's zie ik wel iets dat ik herken, bij iedere foto zit wel iets", aldus Bas. Hij vermoedt dat dat komt doordat hij al lang bij de politie werkt: zijn jongere collega's hebben dat wat minder.

'Agent is ook een mens'

Bas hoopt dat mensen die de foto's bekijken de mens achter de agent gaan zien. "Ik hoop ergens wel dat mensen denken: politiemensen zijn ook gewone mensen. Dat zijn we natuurlijk ook en daarom hoop ik ook dat dat het uiteindelijke resultaat is van deze foto's", zegt Bas. "Ik kan natuurlijk niet voor een ander denken, iedereen ziet wat hij wil zien, maar het is wel goed om over ons werk in gesprek te blijven."
De expositie op Plein 1944 in Nijmegen is nog tot en met zondag 23 april te bezoeken. Daarna gaan de grote billboards weer op reis door Nederland.
Kijk hoe wijkagent Bas de expositie ervaart:
Foto-expositie over politieagenten