Rijk van Nijmegen

Jeen (89) leerde zwemmen op zijn vijftigste en geeft nu les

Jeen Turksma 89 jaar geeft nog 4 keer in de week zwemtraining
Jeen Turksma 89 jaar geeft nog 4 keer in de week zwemtraining © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De 89-jarige Jeen Turksma staat vier keer in de week aan de kant om synchroonzwemmers te trainen. Het is zijn lust en zijn leven: "Ik verveel mij nooit en ik vind het gewoon leuk om te doen." In 2018 werd Jeen nog door de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond) verkozen tot vrijwilliger van het jaar, vanwege zijn inzet voor de zwemsport.
Zelf was hij 50 jaar toen hij voor het eerst ging zwemmen. "Ik ben geboren op het platteland en daar had je nog geen schoolzwemmen. Pas toen mijn eigen zoons op zwemles gingen, kreeg ik de vraag of ik zelf ook niet wilde leren zwemmen". Vervolgens is Jeen zwemles gaan nemen en wist hij verschillende diploma's te halen.

Toverwerk

Zijn enthousiasme en liefde voor het zwemmen werd gezien door de zwemvereniging en vanwege een tekort aan zweminstructeurs kreeg hij de vraag of hij les wilde geven. Hij is uiteindelijk een opleiding hiervoor gaan volgen en kwam tijdens dit traject in aanraking met synchroonzwemmen. "Ik had het wel vaker gezien en vond het toverwerk wat die meiden deden, onvoorstelbaar knap." Zelf heeft hij ook wel synchroon gezwommen, maar nooit op hoog niveau.
Uiteindelijk gaat Jeen ook training geven bij verschillende zwemverenigingen, waaronder Aqua-Novio'94 in Nijmegen, in synchroonzwemmen. "Ik heb dit altijd vrijwillig gedaan, want ik ben geen type dat thuis kan zitten." Naast het trainen houdt Jeen zich ook bezig met onderzoek naar stuwtechniek, iets wat heel belangrijk is bij synchroonzwemmen. "Meten is weten en door dit te onderzoeken kun je tijdens een training zien waar je nog aan moet werken."

'Doorgaan tot mijn honderdste'

Jeen laat hiermee zien dat hij een enorme bron van kennis heeft en inmiddels een begrip binnen de zwemwereld is, zeker gezien zijn leeftijd. Zelf zwemt hij niet veel meer. "Door mijn drukke agenda kom ik hier niet aan toe", laat hij weten. Voorlopig denkt Jeen er niet aan om te stoppen. "Ik wil wel doorgaan tot mijn honderdste, dat is wel een mooi getal".
In het programma "I love De Achterhoek" kregen Willem te Molder en Frans Miggelbrink les in synchroonzwemmen van de 89-jarige Jeen. Benieuwd hoe de mannen dit deden? Kijk hier de uitzending:
Uitzending I love De Achterhoek - Wat te doen met je pensioen?