Stedendriehoek

Klassieke autohandelaar koopt verborgen collectie oldtimers: ‘Ik viel van mijn stok’

Nico Aaldering.
Nico Aaldering. © NOS
BRUMMEN - Een autohandelaar uit Brummen, Nico Aaldering, heeft onlangs een unieke en exclusieve privécollectie oldtimers gekocht van een verzamelaar uit Dordrecht. De ruim 200 bijzondere en kostbare auto's stonden totaal onopvallend opgeslagen in loodsen.
De verzamelaar, bekend als ‘meneer Palmen’ heeft veertig jaar lang de mooiste auto’s verzameld, van Ferrari’s, MG’s en Buicks tot Cadillacs en een Simplex uit 1908. Ze stonden min of meer in de loods te verstoffen, de laatste jaren zelfs bedekt onder een laagje roet door een brand in de loods.
Hij kocht alles wat hij mooi vond
Nico Aaldering
Het gaat om een bonte verzameling van oldtimers. "Eigenlijk had meneer Palmen maar twee criteria: de auto's hebben vaak het originele Nederlandse kenteken en veel auto's hebben een schuifdak. Dat is bijzonder. Hij kocht alles wat hij mooi vond", zegt Nico Aaldering, de nieuwe eigenaar van de auto's.
De auto's konden door vrijwel niemand worden bewonderd. “Er waren wel wat mensen die van het bestaan van de autocollectie afwisten. Maar de laatste twintig, vijfentwintig jaar heeft hij hier niemand meer toegelaten. Hij leefde als een kluizenaar tussen zijn auto’s”, zegt Aaldering tegen de NOS.
Aaldering heeft via zijn bedrijf Gallery Aaldering al genoeg exclusieve auto's voorbij zien komen, maar toen hij hoorde van deze collectie, was hij totaal verbouwereerd. “Ik wist niet wat ik zag. Dit is niet te vinden in de wereld. En dan in Dordrecht, kom nou op.”
De collectie is zo bijzonder, die moet bij elkaar blijven
Nico Aaldering
Meneer Palmen kan inmiddels fysiek en geestelijk niet meer voor de auto’s zorgen en wilde daarom in één keer af van de 230 exemplaren. Tot grote vreugde van Aaldering. Uiteraard ging de handelaar zo snel mogelijk kijken bij het privémuseum. “Ik was totaal onder de indruk toen ik hier binnenliep. Ik denk: dit moet ik hebben. Ik zou de rest van mijn leven spijt hebben gehad, als ik dit niet gekocht had."
Wat Aaldering betaald heeft voor de collectie, kan hij niet delen. Hoewel hij het als autoliefhebber misschien zou willen, kan hij de 230 oldtimers niet in zijn bezit houden. Hij wil de gehele in één keer doorverkopen via een veiling. "De collectie is zo bijzonder, die moet bij elkaar blijven." Natuurlijk zou hij er wel enkele prachtexemplaren tussenuit willen pikken, maar dat vindt hij zonde. Als hij heel eerlijk is, overweegt hij toch om één auto te houden. Welke, wil hij niet zeggen. "Dat is de slagroom op mijn taart."
Autohandelaar koopt verborgen collectie oldtimers