Rivierengebied

Vleermuizen vliegen uit, fortenseizoen kan beginnen

Het fort bij Asperen.
Het fort bij Asperen. © Omroep Gelderland
ACQUOY - Vleermuizen eruit, bezoekers erin. Het fortenseizoen gaat dit weekend van start en dat betekent dat de meeste Gelderse forten weer open gaan voor publiek .
De forten zijn belangrijke overwinteringsplekken voor grote aantallen vleermuizen. Zo lang de zoogdieren de gebouwen hebben uitgekozen voor hun winterslaap, mogen er geen bezoekers komen. Dat geldt ook voor het torenfort van Fort bij Asperen, waar medewerkers zaterdag voor het eerst naar binnen mogen na het vertrek van de vleermuizen.

Flink aan de bak

"Er zijn heel veel forten gesloten tijdens het vleermuizenseizoen. De meesten zijn begin april na hun overwintering weer weg, het begin van het fortenseizoen is daarop aangepast. Wij hebben in ons torenfort een type vleermuis dat iets later uitvliegt dan de andere soorten. Daar mag daarom tot 15 april niemand naar binnen, behalve mensen van de Zoogdiervereniging voor onderzoek", zegt Marc Satijn van Fort Events, dat het fort in het Betuwse Acquoy beheert.
"Zaterdag gaan onze vrijwilligers kijken hoe de vleermuizen ons gebouw hebben achtergelaten. Daarna gaan ze gelijk aan de slag met aanvegen en schoonmaken. Ook moet de ruimte weer worden ingericht, want het is te vochtig om de spullen daar de hele winter te laten staan. We zijn ongeveer een week bezig om alles in orde te maken en zijn vanaf 26 april weer geopend."

Vleermuizen in plaats van militairen

De zoogdieren verblijven graag in forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW), waar onder andere Fort Asperen, Slot Loevestein en Fort Pannerden deel van uitmaken. Toen het militaire gebruik van de gebouwen in de 19e eeuwse verdedigingslinie stopte, gingen steeds meer vleermuizen deze als leefgebied gebruiken. De jaarlijkse totale aantallen getelde vleermuizen in de forten van de NHW zijn meer dan vertienvoudigd: van 150 in 1980 tot 1550 in 2020, meldden de onderzoekers Jan Buys, Eric Jansen en Jelle van Zweden vorig jaar.
Vanaf dit weekend is het weer ruim baan voor de bezoekers. Wie in Asperen een kijkje wil nemen, moet nog even geduld hebben. Bij Fort Pannerden is dit weekend wel van alles te doen. Daar wordt de opening van het seizoen onder andere gevierd met -als het weer het toelaat- een vliegtuig dat zondag een korte vlucht boven het fort maakt.