Rivierengebied

Definitief afscheid van Jomanda-hal in Tiel: ‘Beetje moeite mee'

Jomanda.
Jomanda. © ANP
TIEL - Belangstellenden hebben woensdag definitief afscheid genomen van de oude veilinghallen in Tiel. Ze worden eind dit jaar allemaal gesloopt om plaats te maken voor een woonwijk. Een van de hallen kreeg in de jaren '90 nationale bekendheid door de healingsessies van Jomanda.
Echt veel is er niet meer te zien in de bijna 120 jaar oude hal. De plek is inmiddels voornamelijk kaal en verlaten. Wie de kille betonnen vloeren en stalen balken in de enorme evenementenhal ziet, zou bijna vergeten dat duizenden mensen er bijna dertig jaar geleden op stoeltjes keken naar een vrouw met krullen op een groot podium.
Zelfbenoemd medium Jomanda gaf van 1992 tot 1999 healings. Ze verkocht er onder meer flesjes ingestraald water, sleutelhangers en kettinkjes. Het trok maandelijks zo’n 20.000 bezoekers naar de kleine stad.
Er heerste altijd een ontspannen sfeer, maar eigenlijk was het heel bizar
Voormalig streekarchivaris Wim Veerman
Gepensioneerd streekarchivaris Wim Veerman woont nog altijd vlak bij het veilingterrein. De 'Jomanda-hal' gaf in de jaren ’90 volgens hem veel reuring in de omgeving. Hij was meerdere keren aanwezig bij een healing van Jomanda en herinnert zich nog een hoop.
“De ruimte was vol gezet met stoelen. Jomanda kwam dan in een blauwe jurk van de trap af. Ze liep dan het toneel op en zegende de aanwezigen. Daarna mochten mensen naar voren komen bij bepaalde ziekten. Dan maakte je extreme dingen mee”, zegt hij.
Zo zat Veerman er een keer met een medewerker die ineens opstond, in elkaar zakte en roerloos bleef liggen. “Ik dacht: die heeft een hartaanval. Maar vrijwilligers zeiden dan: ‘laat maar liggen’. Jomanda ging dan gewoon door met de sessie. De medewerker stond op een gegeven moment op en kon zich er niks meer van herinneren."
De voormalig streekarchivaris vertelt wat hij meemaakte bij de healings van Jomanda:
Healingsessies met Jomanda
Volgens Veerman heerste er altijd een ontspannen sfeer, "maar eigenlijk was het heel bizar. Ik heb er in het begin nooit in geloofd, maar na twee, drie keer kom je allerlei mensen tegen die in een rolstoel zaten en daarna niet meer. Ik heb er zelf nooit iets van gevoeld, maar ik vond het wel mooi.”

Begrip in Tiel

Ook vóór Jomanda haar intrek deed, had de hal al een unieke functie. "De veilinghallen vlak bij het station waren een begrip in Tiel", zegt Patrick Gering die namens de gemeente verantwoordelijk is voor de sloop van de hallen en de bouw van de nieuwe woonwijk. Hij vindt het belangrijk dat niet alle geschiedenis verdwijnt. "De veilingvilla blijft staan en ook het Metawa-gebouw blijft overeind. Een deel van de stalen spanten uit de evenementenhal krijgt een nieuwe plek in de nieuwe woonwijk. En de veilingklok blijft ook bewaard."
Dat het gebouw uit 1904 verdwijnt, vindt Wim Veerman jammer. "Ik heb er een klein beetje moeite mee. Het spreekt me aan dat er hier duizenden kratten met fruit doorheen zijn gegaan. Als je die veilingklok nog ziet en daarna de healings met Jomanda... het heeft echt een plek gekregen in de stad." Toch snapt hij de keuze voor een woonwijk op de plek. "De plek wordt door de leegstand nu toch een beetje armoedig."
De hallen worden na de zomervakantie gesloopt. Medio 2024 start de bouw van de woningen.