Achterhoek

Gratis in de botsauto's: 'De kermis moet voor iedereen zijn'

Kermis in Eibergen
Kermis in Eibergen © Omroep Gelderland
EIBERGEN - Een rondje in de draaimolen, racen in de botsauto's, een flinke suikerspin of zak oliebollen: op de kermis kan het allemaal. Als je ten minste de portemonnee wil trekken. Maar dat is niet voor iedereen een optie. Daarom helpen ze in Eibergen een handje mee, door gratis muntjes te geven aan mensen die het niet breed hebben.
Wie dat precies zijn? Dat weet zelfs de organisatie niet, vertelt voorzitter van Stichting Draaimolen Niek Boevink. "Dat wilden we ook niet. Het idee is juist dat ze onbezorgd kunnen genieten van de kermis." De stichting kwam met het idee om alle kinderen tot 18 jaar gratis muntjes zouden geven, als hun ouders niet genoeg inkomen hadden.

Fondsen

"We zijn toen naar het Naoberfonds gegaan. En die konden wel wat voor ons betekenen", vertelt Niek. Samen met de gemeente wisten ze uiteindelijk de groep te bereiken. "Iedereen die tot 120 procent van het bestaansminimum verdient en kinderen heeft tot 18 jaar, krijgt per kind vijf gratis muntjes."
Niet iedereen is via de gemeente gevonden. "Dat is nogal ingewikkeld, maar mensen die gemist zijn hebben zich alsnog ook bij ons kunnen melden." Zo lopen er ongeveer 150 kinderen in de gemeente met ieder 5 muntjes op zak.
De prijzen op de kermis schieten omhoog.

Plezier is belangrijk

Ook de mensen die attracties neerzetten zijn blij met het initiatief. "Aan het eind van de kermis leveren wij de muntjes van die kinderen in en krijgen we er wel iets voor, maar niet zoveel als dat een andere bezoeker zou betalen", vertelt Bianca Hachmang die met een oliebollenkraam op de kermis staat. "Wij compenseren ook iets. Dat vinden we belangrijk: de kermis moet voor iedereen zijn. De glimlach en het plezier van die kinderen is veel belangrijker."
Zo'n samenwerking met gemeente en fondsen, dat is ze nog niet eerder tegengekomen. "Het is heel mooi dat daar ruimte voor is. We hopen dat het op meerdere plekken gaat komen." Want hoewel je geen entree hoeft te betalen voor de kermis, betekent dat niet dat je overal van kan genieten. "Als al je vriendjes in de botsauto's gaan, dan is het niet leuk als jij iedere keer maar moet staan kijken omdat je ouders geen geld hebben."
Dat hoopt Boevink dan ook niet te zien bij deze kermis. "Iedereen moet kunnen komen, ongeacht je achtergrond. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd."