Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Kan de wolf worden afgeschoten? Politiek stelt besluit uit

Een wolf in de Gelderse natuur
Een wolf in de Gelderse natuur © Jan Bruil
ARNHEM - De wolf in Gelderland wordt voorlopig niet afgeschoten; over een voorstel van de BBB wordt deze woensdag nog niet gestemd. Het debat werd steeds juridischer en daarom worden er nu eerst specialisten bijgehaald.
De wolf is een beschermde diersoort en daardoor gelden er strenge regels. Een wolf mag niet worden verjaagd of worden afgeschoten. In die regels zijn er uitzonderingen, maar dan moeten eerst alle andere opties zijn uitgeput.

BBB vindt dat wolf kan worden afgeschoten

Maar hoe die regels nu precies gelezen moeten worden? Daar hebben de partijen verschillende lezingen over. De BBB vindt dat de wolf kan worden afgeschoten omdat bijvoorbeeld de hekken om schapen te beschermen niet voldoende werken.
Volgens de BBB, SGP, JA21, de PVV en Forum voor Democratie kan er daarom nu worden ingegrepen, maar die partijen hebben samen geen meerderheid. Het CDA en de VVD willen ook actief beheren, maar stellen dat dat volgens de wet nu niet kan.

'Alles sneuvelt bij de rechtbank'

Gedeputeerde Peter Drenth zegt dat hij meer wil doen, maar dat niet kan. "Alle stapjes die wij hebben genomen, sneuvelen bij de rechtbank. Wij zijn stevig aan het lobbyen om de bescherming omlaag te krijgen. Ik wil het allemaal heel graag, maar daar heb ik wel de minister voor nodig."
Om meer helderheid te krijgen over hoe de regels precies gelezen moeten worden, laat de politiek binnenkort experts aan het woord.