Gelderland

Eindelijk lenteweer op komst, temperatuur richting 20 graden (en nachtvorst)

Vanaf het weekend kunnen de koeien in een aangenaam zonnetje grazen.
Vanaf het weekend kunnen de koeien in een aangenaam zonnetje grazen. © ANP
April doet wat hij wil, zegt de bekende weerspreuk. De komende dagen merkt onze provincie daar alles van, want het weer is behoorlijk veranderlijk. De buien die deze woensdag boven Gelderland hangen, blijven nog eventjes, maar daarna wordt het steeds een beetje beter.
De dag begon vandaag regenachtig, waarna opklaringen volgden. In de loop van de middag komen er vanuit het westen plaatselijk nieuwe buien, zegt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza. "Maar het wordt zeker niet overal nat. Wel staat er een stevige wind, bij ongeveer 13 graden", voorziet hij.
De komende dagen wordt het beter, belooft de weerman. "Dat zijn een beetje de overgangsdagen. Er valt dan nog een enkele bui, maar het blijft meestentijds droog en de zon krijgt steeds meer ruimte. De wind gaat flink in kracht afnemen en de temperatuur komt langzaam wat hoger uit: donderdag wordt het rond de 14 graden, vrijdag lokaal 15 graden.

Nachtvorst op komst

En vanaf het weekend wordt het waarschijnlijk helemaal droog, met steeds meer zon en zo'n 15 à 16 graden. Dat betekent wel dat de nachten een stuk kouder worden. Misschien komt het plaatselijk zelfs tot een graadje vorst", denkt Van Bernebeek.

Hogere temperaturen na het weekend

Na het weekend komt er meer warme lucht onze kant op en stijgt het kwik naar 18 tot 19 graden. Voor het zuiden van het land zit er misschien zelfs een 'twintiger' in, aldus Van Bernebeek. "Een flink verschil, van nachtvorst naar bijna 20 graden. Die verschillen zie je wel vaker in de lente, hoor. Zeker bij helder weer. Maar nu lijkt er wel echt een mooie lenteperiode aan te komen. We moeten alleen nog even door een dag of twee heen."