Rijk van Nijmegen

'Patiënten Pompekliniek konden ongelimiteerd op internet'

De Pompekliniek in Nijmegen.
De Pompekliniek in Nijmegen. © ANP
NIJMEGEN - Tbs'ers in de Pompekliniek in Nijmegen hebben vorige maand enige tijd ongelimiteerd toegang gehad tot het internet. Toen het lek werd ontdekt is onmiddellijk ingegrepen. De directie heeft een onderzoek ingesteld naar de fout, zo meldt De Telegraaf.
Een woordvoerder van de Pompekliniek bevestigt het voorval aan de krant. "Er is geconstateerd dat patiënten korte tijd toegang hadden tot ongeoorloofde internetsites. Op dat moment is alle gebruik van de pc's stilgelegd en is meteen gestart met een onderzoek naar de oorzaak hiervan. Dat onderzoek loopt nog. Voor nu kunnen we er verder niets over zeggen."
Het gebruik van internet is aan strenge regels gebonden in de kliniek. Op sommige afdelingen hebben tbs'ers toegang tot internet, op andere afdelingen helemaal niet. Online-activiteiten worden vrijwel altijd gemonitord.

Niet het eerste incident

Het is overigens niet het eerste incident in de Nijmeegse tbs-instelling. De afgelopen jaren waren er geregeld incidenten in de Pompekliniek. Er ontsnapten bijvoorbeeld meerdere tbs'ers. Onlangs ontsnapten Luciano D. en Sherwin W. nog uit de kliniek in Nijmegen. En in 2020 viel een 29-jarige tbs'er drie medewerkers aan. De Pompestichting werd al eerder verzocht om met een helder plan te komen om nieuwe incidenten te voorkomen.