Stedendriehoek

Toch geen netwerk van 5G-kastjes in Apeldoorn

Honderden netwerkkastjes zouden in Apeldoornse lantaarnpalen komen te hangen.
Honderden netwerkkastjes zouden in Apeldoornse lantaarnpalen komen te hangen. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De gemeente Apeldoorn heeft de samenwerking met RadioLED verbroken. Het bedrijf uit Liechtenstein zou een netwerk van 5G-kastjes in Apeldoorn aanleggen, maar dat is nu van de baan.
Het college van Apeldoorn ging in juli 2020 een overeenkomst aan met RadioLED. Dat zou voor 18 miljoen euro een netwerk van minimaal 500 kastjes in de stad aanleggen om zo een supersnel 5G-netwerk aan te kunnen bieden. Er waren al snel zorgen om straling, privacy en de betrouwbaarheid van RadioLED.

Afspraken niet nagekomen

B&W stellen in een persbericht dat RadioLED herhaaldelijk afspraken niet of niet op tijd is nagekomen. Eerder werd om die reden het project al stilgelegd, maar ook nieuwe toezeggingen werden door het bedrijf verschoven, stelt het college. "De termijnen die in de beschikbaarstellingsovereenkomst zijn opgenomen voor de oplevering van het netwerk en start van de exploitatie, zijn inmiddels ruim overschreden."
B&W van Apeldoorn wijst er daarnaast op dat na de zomer de frequenties voor 5G kunnen worden geveild en dat daarom de bestaande providers daarmee hun netwerk kunnen verdichten, zodat ook in Apeldoorn een dekkend netwerk binnen handbereik komt.
RadioLED was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.