Noord-Veluwe

Elburgers zoeken sondevoeding voor kinderen in Oekraïne

ELBURG - Wie nog sondevoeding thuis heeft liggen, kan een groep Elburgers daar ontzettend blij mee maken. Elburgse vrijwilligers rijden regelmatig naar Oekraïne om daar kleding, aggregaten en andere nuttige goederen te overhandigen aan bewoners van het oorlogsgebied. En nu zijn ze specifiek op zoek naar medische sondevoeding om te geven aan geestelijk of lichamelijk gehandicapte kinderen.
De inzameling voor Oekraïne is in gang gezet door Kees Bruijnes. "Ik heb een groot bereik op mijn Facebookpagina", legt hij uit. "De 24e brak vorig jaar de oorlog uit, de 27e plaatste ik een bericht op mijn pagina om spullen in te zamelen, en de 28e hebben we de eerste volle bus en aanhanger naar een inzamelpunt in Groningen gebracht."

Busjes en vrachtwagens vol

De inzameling liep zo goed, dat de Elburgers besloten voortaan zelf alle spullen naar Oekraïne te brengen. Inmiddels zijn meer dan zestig busjes en vijftien vrachtwagens vol spullen naar het oorlogsgebied gebracht. Jan Aart van Triest is één van de vrijwilligers en reisde inmiddels acht keer naar Oekraïne. "Het is ontzettend dankbaar werk", legt hij uit. "Je ziet dat je echt wat toevoegt met de spullen die je die kant op brengt."
De laatste reis bracht Van Triest samen met zijn stadsgenoten een bezoek aan The Lighthouse, een dagopvang voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen in Makariv. "Dat was heel bijzonder. Die kinderen kunnen vanwege hun handicap niet vluchten, maar ze worden daar nog steeds opgevangen. Ze krijgen speciale begeleiding." En die kinderen hebben sondevoeding nodig. "Dat is daar nauwelijks te krijgen. Wij hebben dat toen dus gebracht vanuit Elburg."

Sondevoeding gezocht

Na die reis heeft de groep vrijwilligers zich voorgenomen nog een keer te gaan. "Die sondevoeding is zó belangrijk voor die kinderen. Wij hebben met elkaar afgesproken dat we ze aan het eten willen houden." En dus zamelen ze opnieuw sondevoeding in. "Het is niet los te koop, maar er zijn wel veel mensen die nog wat sondevoeding over hebben. Als iemand dat gebruikt en komt te overlijden, wordt het niet meer teruggebracht naar de leverancier. Wij kunnen al die voeding heel goed gebruiken", legt Van Triest uit.
Bruijnes heeft daarom weer een oproep gedaan op zijn Facebookpagina. "En dat verspreidt zich snel. We hebben al uit hele andere delen van het land voeding gekregen", vertelt hij blij. "Mensen komen helemaal naar Elburg gereden om dat te brengen. Maar als ze dat niet kunnen of willen, kunnen we ook altijd een afspraak met hen maken om de voeding op een andere manier hier te krijgen."

Winkeltje voor Oekraïense vluchtelingen

De voeding wordt verzameld in het Oekraïnewinkeltje in Elburg. "Ja, dat is in de loop van vorig jaar ook nog ontstaan", laat Bruijnes zien. "Toen de vluchtelingen hier naartoe kwamen, hebben we een winkeltje opgezet waar ze van alles en nog wat heel goedkoop kunnen kopen. We kregen zó veel gedoneerd, dat we dat hier allemaal hebben kunnen uitstallen in een lege loods." Wekelijks komen er minstens 200 vluchtelingen om iets uit te zoeken. "De oorlog is dan al meer dan een jaar bezig, maar hier zien we nog elke dag de gevolgen. Voor veel mensen is de oorlog wat naar de achtergrond verdwenen, maar hier zie je hoe belangrijk het is dat we allemaal blijven doneren."
En dus hopen de vele vrijwilligers de komende tijd weer veel sondevoeding te mogen ontvangen. "We hebben hier al drie pallets staan met medische mondmaskers", wijst Bruijnes aan. "En we hebben al heel wat andere spullen ingezameld waar we de Oekraïners in hun land mee kunnen helpen. Maar het liefst hebben we ook minstens een busje vol sondevoeding dat we naar The Lighthouse kunnen brengen." Van Triest weet nog niet precies wanneer hij weer vertrekt. "Het liefst zo snel mogelijk, maar ik wil wel genoeg sondevoeding hebben. Dat zamelen we dus nu heel snel in, en dan kan ik hopelijk binnenkort voor de negende keer naar Oekraïne reizen."