Arnhem en omstreken

Eeuwenoude Gelderse collectie en hulp voor kwetsbaren op de tocht

Corine Raats, manager bibliotheek Rozet.
Corine Raats, manager bibliotheek Rozet. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De eeuwenoude CollectieGelderland is een van de afdelingen die uit bibliotheek Rozet in Arnhem verdwijnt als voorgenomen bezuinigingen doorgaan. Ook de hulp voor onder meer laaggeletterden en mensen met beperkte digitale vaardigheden staat op de tocht. Het zijn allemaal geen wettelijke verplichte taken zijn, stelt de provincie, die aangeeft bij de begrotingsbehandeling in juli nog eens kritisch naar de bezuiniging te kijken.
In totaal gaat het om 1,6 miljoen euro die Rozet en de Samenwerkende Gelderse Bibliotheken dreigen te verliezen. Daar wordt onder meer de Gelderlandbibliotheek van bekostigd, legt Rozet-manager Corine Raats uit. "Daar hebben we allerlei materialen van het Gelderse heden, verleden en de toekomst. Die verzamelen we sinds 1853. Er wordt de geschiedenis van Gelderland mee verteld. Die collectie zal verdwijnen. Daar zit bijvoorbeeld ook een hele speciale collectie van Market Garden bij." Dat de provincie juist daarop wil bezuinigen, snapt Raats dan ook niet.

'Verschraling van het aanbod'

Ook de zogeheten pluscollectie zal grotendeels vervallen, voorspelt Raats. "Daarmee kunnen we de collectie van plaatselijke bibliotheken aanvullen. Dat zijn boeken die niet elke plaatselijke bibliotheek zelf aan kan schaffen, maar die mensen wel willen lezen. Daar komen heel veel aanvragen voor. Die boeken kunnen straks dus niet meer naar de Gelderse inwoners toe." Een verschraling van het aanbod als dat wegvalt, stelt Raats. "En een achteruitgang van de leefbaarheid in de kleine kernen."
Ook gaat het om subsidie voor ondersteuning voor inwoners die minder makkelijk mee kunnen doen in de samenleving, zoals laaggeletterden of mensen met beperkte digitale vaardigheden. "Die krijgen brieven van de overheid die ze vaak niet kunnen lezen. Of als je niet digitaal onderlegd bent, hoe ga je dan je rijbewijs verlengen? Ik denk dat ongeveer 20 tot 25 procent van de mensen moeite heeft om dat soort zaken zelfstandig te doen. Die hebben daar dus help bij nodig."
Ook op de medewerkers binnen haar organisatie heeft de bezuiniging die hen boven het hoofd hangt de nodige impact, ziet Raats. "Maar wat ons het meest aan het hart gaat, is dat we de Gelderse inwoners straks niet meer met deze zaken kunnen ondersteunen."

Erdinç Yazilitas biedt hulp als trainer digitale vaardigheden. Veel mensen die zich bij hem aanmelden komen lastig vooruit in de digitale wereld. "Die hebben bijvoorbeeld voor het eerst een smartphone moeten aanschaffen omdat ze niet meer kunnen communiceren met de kinderen en die weinig zien."

Het zijn mensen die 'klaarstaan om het op te geven', ervaart Yazilitas. "Ze komen hier omdat ze merken dat ze daartoe gedwongen worden. Om in de echte wereld mee te kunnen doen, heb je de digitale wereld steeds meer nodig." Als de hulp stopt, kon dat wel eens betekenen dat deze mensen zich helemáál terugtrekken.

Provincie houdt slag om de arm

De provincie laat weten dat er moet worden bezuinigd en dat daarbij onder meer is gekeken naar de wettelijke taken die de provincie uit moet voeren. Daar zou deze subsidie niet bij horen en dus is die op de bezuinigingslijst beland. Daarbij is geen inhoudelijke afweging gemaakt maar een financiële, laat een woordvoerder weten. Wel houdt de provincie nog een slag om de arm omdat zou zijn afgesproken dat de nieuwe Provinciale Staten die er sinds de verkiezingen zit bij de begrotingsbehandeling in juli de voorgenomen bezuinigingen nog een keer tegen het licht houdt.