Noord-Veluwe

Dierenambulance waarschuwt voor kadavers door vogelgriep

Petra de Jong van Dierenambulance Noord-West Veluwe maakt zich zorgen
Petra de Jong van Dierenambulance Noord-West Veluwe maakt zich zorgen © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Dierenambulances moeten dode vogels met vogelgriep in de buitengebieden opruimen, maar hebben daar vaak de middelen niet voor. "Dit kan een heel groot probleem worden", waarschuwt Petra de Jong van Dierenambulance Noord-West Veluwe.
"In de buitengebieden liggen met name dode kokmeeuwen in grote aantallen en in zo'n weids gebied dat wij ze eigenlijk niet kunnen oprapen", vertelt De Jong.

Landelijk probleem

"Het is een landelijk probleem. We zouden samen met de terreineigenaar Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer de handen ineen moeten slaan, maar zij doen het niet. Kennelijk zijn zij het niet verplicht". gaat De Jong verder.
"Wij gaan dit echt niet redden. We hebben ook onze andere activiteiten als dierenambulance en daar komt de vogelgriep dan bij. Het is best kostbaar, je moet je helemaal beschermen in een pak. Binnen de bebouwde kom halen we ze op, dan ligt het dicht bij mensen en andere dieren, maar in het buitengebied blijft het liggen en de besmetting blijft heel erg aanwezig."

'Kan op mensen overslaan'

De Jong voorziet daardoor grote problemen: "Dan worden andere vogels aangestoken en ook zoogdieren. En als het blijft muteren kan het overslaan op de mens."
Voor reguliere ritten krijgt de dierenambulance overigens wel een bijdrage van de gemeenten op de Noord-Veluwe.
Kijk naar een korte reportage:
Vogelgriep zet dierenambulances onder druk