Arnhem en omstreken

Fred werd beschoten tijdens de oorlog, zijn verhaal is nu groot te lezen

Fred Mouw.
Fred Mouw. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Inwoners van de regio Arnhem hebben tijdens de Slag om Arnhem veel geleden onder de enorme veldslag. 150.000 inwoners moesten op de vlucht, omdat de Duitse bevelhebber het gebied evacueerde. Eén van de evacués was Arnhemmer Fred Mouw die huis en haard achter liet. Zijn verhaal is één van de twintig verhalen die sinds vandaag te zien zijn tijdens een buitenexpositie over deze oorlogsgebeurtenis.
De expositie is op poten gezet omdat er meer aandacht voor deze evacués moest komen. Dat vertelt initiatiefneemster Marieke van Kessel: "Op 5 verschillende plekken in de zogenoemde Airborne-gemeentes staan de panelen. Daar zijn de indrukwekkende verhalen op terug te lezen. Ook is er een speciale podcast gemaakt."

Lopend naar Beekbergen

Eén van de evacuees die z'n verhaal vertelt is de inmiddels 85-jarige Fred Mouw. Hij was destijds zes jaar toen hij met z'n ouders Arnhem moest verlaten. "De meest heftige herinnering die ik heb is dat we onderweg werden beschoten door Britse jagers. De Spitfires dachten dat wij Duitse troepen waren. We moesten rennen voor ons leven", vertelt Fred. Hij woont vervolgens een tijdje in Beekbergen, maar het gezin wordt verraden en opgepakt omdat de vader van Fred joods is. Als de bevrijding van Arnhem begint op 12 april 1945, zit hij nog in Kamp Westerbork.

Stad in puin

Panden in de gemeenten Ede, Renkum, Overbetuwe en vooral Arnhem liepen grote schade op door de Slag om Arnhem in september 1944. De slag was onderdeel van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden, die stokte toen de geallieerden de brug over de Rijn bij Arnhem niet op de Duitsers konden veroveren. Na de slag lag het Arnhemse centrum helemaal in puin. Inwoners van de regio moesten overal in het land onderdak zoeken en legden daarvoor vele tientallen kilometers te voet af. Pas in september 1945 konden de inwoners van de regio terug naar huis om daar niet zelden te ontdekken dat hun huis en de huisraad compleet verdwenen waren.
Panelen in het groen zijn als open boeken geplaatst op vijf locaties. Deze bladzijden vormen samen één buitenexpositie die de impact van de evacuatie deelt. Op locaties in Arnhem, Elst, Ede, Oosterbeek is een deel van de expositie tot oktober 2023 te bekijken.