Achterhoek / Liemers

Gezocht! 'Platproaters' en dialectsprekers voor de wetenschap

Een spandoek in dialect op de Zwarte Cross.
Een spandoek in dialect op de Zwarte Cross. © ANP
GROENLO - Hoe staat het er voor met de Gelderse dialecten? Zijn we in de loop van de jaren heel anders gaan praten? En in welke streken verdringt het Nederlands de dialecten het meest? Taalwetenschapper Raoul Buurke wil het weten en trekt daarvoor met zijn bus door Gelderland.
Buurke zoekt voor zijn onderzoek sprekers van het Nedersaksisch. "We willen kijken hoe de dialecten sinds de jaren '80 zijn veranderd. Dat doen we van Groningen tot diep in Gelderland."
Daarvoor trekt Buurke met een bus door de provincie. "We trekken door verschillende dorpen en vragen daar dialectsprekers om Nederlandse woorden te vertalen naar hun dialect. Die gaan we vervolgens met de computer analyseren."
Op die manier wil Buurke erachter komen in hoeverre de dialecten in de afgelopen 40 jaar zijn veranderd en welke dialecten last hebben van 'vernederlandsing'. "Dialecten veranderen constant en staan onder druk. Ze nemen veel woorden over uit het Nederlands." Daardoor lijkt het alsof dialecten langzaam steeds meer op het Nederlands gaan lijken. Maar of dat daadwerkelijk zo is, moet nog blijken.

Buurke zoekt daarvoor mensen die binnen een straal van 10 kilometer van onderstaande dorpen zijn opgegroeid, van een afgebakende leeftijdscategorie.

  • Didam (mannen van 60 - 66 jaar)
  • Ermelo (vrouwen van 61 - 67 jaar)
  • Groenlo (mannen van 51 - 57 jaar)
  • Laren (vrouwen van 50 - 56 jaar)
  • Lunteren (vrouwen van 52 - 58 jaar)

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via raoulbuurke.nl