Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Man die met luchtbuks op Apache schoot geeft de strijd niet op

Gijsbert van Voorst demonstreert met een speelgoedgeweer hoe hij afgelopen donderdag met zijn luchtbuks schoot.
Gijsbert van Voorst demonstreert met een speelgoedgeweer hoe hij afgelopen donderdag met zijn luchtbuks schoot. © Omroep Gelderland
UDDEL - Tientallen steunbetuigingen heeft Gijsbert van Voorst uit Uddel gekregen voor zijn actie waarbij hij met een luchtbuks op een helikopter van Defensie schoot. Dat steunt hem in het voortzetten van zijn strijd tegen de laagvliegoefeningen boven zijn dorp.
Zijn vrouw heeft nog steeds de schrik in de benen van de arrestatie van haar man, maar zelf ontvangt Gijsbert van Voorst deze ochtend in alle rust medewerkers van de Koninklijke Marechaussee die willen reconstrueren wat er donderdag gebeurd is.
Die dag pakte Van Voorst één van zijn luchtbuksen en schoot met lucht op de laag overvliegende defensiehelikopter, omdat hij er al jaren al overlast van heeft. Met name de dieren in de weitjes rondom zijn verbouwde boerderij raken helemaal in paniek van de enorme herrie, zegt hij.
Hij meldt zijn actie via de mail bij Defensie en nog dezelfde avond valt een groep agenten zijn huis binnen, doorzoekt zijn huis en neemt hem mee. Tijdens zijn verhoor krijgt hij een foto te zien van een Apache-helikopter die tientallen butsen in de buitenkant heeft. Van Voorst bezweert dat hij alleen maar met lucht heeft geschoten en deze schade nooit veroorzaakt kan hebben. Hij wordt uiteindelijk zaterdag vrijgelaten.
Een laagvliegende Apache-helikopter
Een laagvliegende Apache-helikopter © Defensie
Vandaag moet hij laten zien wat hij deed donderdag. Omdat zijn luchtbuks in beslag is genomen, pakt hij een speelgoedgeweer, loopt naar buiten en laat zien hoe hij naar boven richtte en 'beng, beng, beng' riep. De medewerkers van de marechaussee maken foto's.
"Wij moeten de waarheid zoeken. Er is een Apache met schade en een meneer die geschoten heeft. Wij moeten uitzoeken wat deze meneer gedaan heeft en hoe de schade aan de Apache is ontstaan."

Klachtenmeldpunt

Met de marechaussee aan tafel zegt Gijsbert van Voorst dat hij echt hoopt dat zijn actie tot gevolg heeft dat de luchtmacht komt praten en met een oplossing komt. "Ik hoop dat er werkelijk wat verandert en dat hopen blijkbaar veel mensen met mij."
Hij wijst op alle bossen bloemen en kaarten, laat meerdere appjes zien. "Heel veel mensen steunen mij, omdat ze zelf dieren hebben die gewond zijn geraakt door de paniek van zo'n laagvliegende helikopter, omdat ze schade hebben aan bomen of omdat ze gek worden van de herrie. Iemand zegt zelfs 'als je wordt vervolgd, ga ik wel voor je in de gevangenis zitten'."
Hij vervolgt: "Ik wil dat Defensie de laagvliegroutes aanpast en niet meer hier over het tankstation en over mijn dierenweide vliegt. Als ze dat niet veranderen, ga ik door. Dan open ik een klachtenmeldpunt of laat heliumballonnen op om de heli's te storen of ik stap naar de Tweede Kamer. Maar het moet echt anders."