Arnhem en omstreken

Dit wordt het weer dit paasweekend

Zondag is het mooi weer om eieren te zoeken, beeld ter illustratie.
Zondag is het mooi weer om eieren te zoeken, beeld ter illustratie. © ANP
ARNHEM - Pasen is voor velen bij uitstek het weekend om de natuur in te trekken en lekker de buitenlucht op te zoeken. En dan is mooi weer wel zo handig. Maar wat hangt Gelderland boven het hoofd dit weekend? De weerman legt het uit.
"Goede Vrijdag staat niet garant voor goed weer", zo legt weerman Alfred Snoek van Weerplaza uit. "De toon is in de ochtend al gezet. Er is veel bewolking en plaatselijk kan er een beetje regen vallen. Dan gaat het vooral om miezer. Op de meeste plaatsen in Gelderland blijft het droog. Maar de dag is vooral bewolkt met weinig zon."
Maar koud is het niet. "Het wolkendek blijft gesloten en het waait niet hard. De temperatuur gaat langzaam omhoog. De kou van eerder deze week is er niet, maar met elf graden voelt het nog steeds niet aangenaam door die bewolking."

Lente begint in paasweekend

Dan het weekend. "Zaterdagochtend is het wat frisser, vooral door de opklaringen", vervolgt Snoek. "Het kan op de Veluwe zelfs nog wat vriezen. Er hangt in de ochtend ook wat mist. Maar na die kille start komt er gaandeweg de dag meer zon. Er zijn wel gebieden waar wat meer bewolking is, maar de zon wint terrein. Het blijft droog met weinig wind."
De paaszondag doet zijn naam eer aan. "Zondag wordt het een droge dag met meer zon. De temperatuur kan oplopen tot 15 graden, waardoor we kunnen spreken van een lentedag."
"Ook maandag, de tweede paasdag, begint droog. Dan trekt de wind aan. Later die dag is er meer bewolking en wat regen", zo besluit Snoek.

Andere jaren

Het weer gaat met Pasen vaak alle kanten op, zegt meteoroloog Rico Schröder van Weerplaza. Het is de feestdag waar, wat betreft de weersomstandigheden, geen peil op te trekken is. In 2011 was het 25 graden met Pasen, maar een paar decennia eerder werd het in 1964 niet warmer dan 4,2 graden: een gigantisch verschil.

Het kan nog gekker. In 2008 en 2013 viel er sneeuw met Pasen, maar in 2019 werd het 24,8 graden. Hoe komt dat toch? Simpel: de datum van Pasen is ieder jaar anders. De vroegst mogelijke datum voor deze feestdag is 22 maart, de laatst mogelijke datum is 25 april. Dat scheelt een dikke maand en dat verklaart de enorme verschillen. Het gemiddelde aanhouden is dan ook verstandiger. Dat is 11 graden voor eind maart en 16 graden voor eind april.