Noord-Veluwe

Koen (26) laat als paastraditie de pk's los

Koen Hermans.
Koen Hermans. © Omroep Gelderland
HET LOO OLDEBROEK - Eieren zoeken met de kinderen, naar een paasvuur of de Matthaüs Passion. Het paasweekend staat bol van de tradities. Maar voor Koen Hermans uit het Achterhoekse Hengelo is er een heel andere paastraditie, eentje met veel pk's
De Achterhoeker loopt op tweede paasdag vol plezier over het crossterrein in Oldebroek. De training zit erop en voordat hij gaat beginnen aan zijn race tijdens het Open Nederlands Kampioenschap zijspancross, neemt hij even tijd voor een gesprek.
Koen zat al op zijn derde op de motor. "Meegenomen door mijn buurman destijds. Die zette mij op een motor. Door hem ben ik met de cross opgegroeid. Drie jaar was misschien een beetje jong, maar daardoor kon ik al wel heel veel ervaring opdoen."
Zelfs zoveel dat Koen Hermans nu tot de top behoort bij de zijspancrossers. Hij rijdt ook internationaal. "Het geeft een gigantische kick, om op de zijspan te zitten. De harde banen zijn het mooist. Daar ga je hard en heb je veel mooie sprongen, dat maakt het spectaculair."
Mijn moeder doet de catering... en de was
En zo gaat de Hengeloër wedstrijd naar wedstrijd af. Maar dat doet hij niet in zijn eentje. Hij heeft een heel team om zich heen verzameld. "Zo'n tien man. Die mensen heb ik allemaal nodig, je kunt dit niet alleen." En in dat team zit ook zijn moeder. "Ja, dat is mooi. Die is er al vanaf het begin bij. Zij ging vroeger al elk weekend mee en stond klaar. Als ze dat niet deed, stond ik hier ook niet. Het is heel belangrijk dat ze er nu is. Ze regelt de catering voor iedereen en de was natuurlijk, haha."

Deelnemers uit de hele wereld

Aan het ONK in Oldebroek doen maandag rijders uit de Nederlandse top mee en ook zijspancrossers uit het buitenland komen voor de wedstrijd naar Oldebroek. De deelnemers komen uit de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Estland en Letland. Zijspanrijder Koen Hermans is in al dit motorgeweld één van de favorieten voor de overwinning.
Hij is overigens niet de enige deelnemer in Oldebroek die ook Grands-Prix rijdt. Er doen nog zo'n vier à vijf andere rijders uit dit topsegment mee. Al wordt het voor de organisatie steeds moeilijker om dergelijke rijders binnen te halen. "Alles is duurder geworden en voor de rijders gaat het ook steeds meer geld kosten om in het buitenland te rijden", zegt Robert Leferink van de organisatie in Oldebroek.
"Ze komen met eigen vervoer omdat daar de zijspannen in passen. Dus hebben die rijders bijvoorbeeld met de hoge brandstofkosten te maken. Ook het het onderhouden en vervangen van onderdelen van de zijspannen is steeds duurder geworden. Dus veel rijders doen simpelweg minder wedstrijden of wedstrijden die ze minder geld kosten."

'Liever crossen dan op de bank'

Ook voor Hermans is het geld een zorg. Maar sponsoren zorgen ervoor dat hij nog kan rijden. Want thuiszitten, daar heeft de Achterhoeker niks mee. "Ik brak vorig jaar een duim en kon daardoor een paar races niet rijden. En ook in coronatijd konden we amper rijden." Dat noemt de Hengeloër 'jammer'.
"Maar ik heb toen wel gemerkt dat er ook nog vrije tijd in het leven is. Het is nu vijf dagen in de week werken en daarnaast alles klaarmaken voor de weekenden. Een rustjaar was dus zeker niet verkeerd. Maar ik ben liever aan het crossen, dan thuis op de bank aan het zitten."
'Dit geeft mij echt een kik!'