Rijk van Nijmegen

Angst voor nieuwe brandstichting: 'Ze is alweer op camera's gezien'

Een deel van de ravage, de ochtend na de tweede brand
Een deel van de ravage, de ochtend na de tweede brand © Omroep Gelderland
HEILIG LANDSTICHTING - Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen is bang dat er opnieuw brand gesticht gaat worden. Recent brak er tot twee keer toe brand uit, waarbij de tweede keer een grote loods totaal verwoest raakte.
De politie heeft een vrouw opgepakt, maar haar wegens gebrek aan bewijs ook weer vrijgelaten. Tot grote zorg van de directeur van Orientalis, Sietse Jager. "We kunnen er niets aan doen", heeft de politie ons gezegd. "Dat het brandstichting is, is wel helder."
De vrouw heeft zich inmiddels in de nachtelijke uren alweer in het park begeven. "Afgelopen dinsdag nacht hebben we haar weer op de camera gezien", verzucht de zeer bezorgde directeur. "Rond twaalf uur en om vier uur 's nachts weer." Ze was ook al te zien op camerabeelden van zaterdag 25 maart, de dag dat de loods en alles wat erin stond verloren ging.
Een paar dagen daarvoor op maandag 20 maart is ze ook gezien door de camera's. Ook die dag brak er brand uit en wist de brandweer ternauwernood te voorkomen dat de loods in een vlammenzee veranderde. Toen er die zaterdag daarna weer brand uitbrak was er geen redden meer aan.
Er is nu onvoldoende bewijs, bevestigt een woordvoerder van de politie. Daarom is de aangehouden vrouw vrijgelaten. "Er is een vrouw aangehouden. Ze is gehoord, maar er is onvoldoende bewijs voor verdere vervolging." De politiewoordvoerder wil niet reageren op vragen over de grote zorgen van het museumpark, nu de vrouw alweer in de nacht op camerabeelden van Orientalis te zien is geweest

Verward

Dat ze weer gezien is maakt voor de mensen van het museumpark in ieder geval duidelijk dat de vrouw niet meer vast zit en mogelijk opnieuw kan toeslaan. "Zo werkt het in Nederland. Dat is aan de ene kant ook goed, maar ik vind het ook lastig. Maar goed, dat is vanuit ons perspectief."
De directeur vermoedt dat het om een verward iemand gaat. "Dat voelt natuurlijk anders dan kwaadwillendheid. Dit heeft meer de indruk van verwardheid." Maar dat maakt de zorgen voor de mensen van het museumpark niet minder. In het park staan vijftien rijksmonumenten en de begraafplaats ernaast telt er nog eens veertien.
"De camera's staan natuurlijk gewoon aan, maar qua beveiliging zijn we ook nog wat extra dingen aan het doen." Het museumpark heeft ook buurtbewoners benaderd met de vraag alert te zijn. "Daar hebben we heel veel aan, dat de buurt een extra oogje in het zeil houdt. Op een terrein van 30 hectare groot kun je niet overal tegelijk zijn."
De verwoesting in Orientalis.
De verwoesting in Orientalis. © Omroep Gelderland

Park wel open

Deze donderdag werd een vervelende dag voor het park toen duidelijk werd dat de verzekeraar niets uitkeert voor de shuttlebus die in de uitgebrande loods stond. Met die shuttlebus werden mensen die slecht ter been zijn door het 30 hectare grote park vervoerd. "Dus daar gaan we nu een crowdfunding voor opstarten", vertelt Jager. Alleen is het te kort dag voor de opening van het museumpark, dit paasweekeinde. "Gelukkig gaat iemand uit Groesbeek ons helpen met een treintje dat er nog is, zodat we in ieder geval de komende weken een tijdelijke oplossing hebben."
"Verder hebben we wel een hele mooie tentoonstelling. Over verlies en over rouw. Op zich past dat nu wel", zegt de directeur met gevoel voor zwarte humor. "Om de moed er maar in te houden."