Stedendriehoek

Wim (54) zit in de gevangenis en maakt kachels voor Turkije

Wim (54) zit in de gevangenis en maakt kachels voor Turkije
Wim (54) zit in de gevangenis en maakt kachels voor Turkije © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Het is alweer twee maanden geleden dat de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië veel slachtoffers eisten.. Gelukkig zijn er nog steeds initiatieven om deze mensen te helpen. Zo ook in de gevangenis in Zutphen, waar gedetineerden kachels in elkaar lassen, die niet alleen warmte geven maar waar ook op gekookt kan worden.
"Ik vind het echt een eer om hieraan te mogen werken. Voor mij als boeddhist geeft het veel voldoening. Daarnaast doe ik ervaring op en is het een prima tijdverdrijf," vertelt Wim* (54). Hij zit al tien jaar vast en komt iedere dag in de werkplaats: "Ik ben scheepstimmerman, en ik kon al een beetje lassen. Maar ik heb hier echt mijn diploma's kunnen halen."
Gedetineerde Wim maakt kachels voor Turkije

'Goede kans in het bedrijfsleven'

Het bouwen van de kachels is onderdeel van een overkoepelend arbeidstraject van de Zutphense gevangenis. "De gedetineerden kunnen kiezen uit verschillende werkvormen", zegt Pim Nijland, Hoofd Arbeid van de Penitentiaire Inrichting Achterhoek. "We hebben bijvoorbeeld een opleiding tot lasser of een heftruckcertificaat die ze kunnen behalen. Daarnaast hebben ook we een fietsenreparatie en een houtwerkplaats. Met hun behaalde certificaten en diploma's maken ze na hun gevangenistijd weer een goede kans in het bedrijfsleven", aldus Nijland.
Volgens hem nemen werkgevers tegenwoordig sneller dan vroeger mensen aan, die in de gevangenis hebben gezeten. "We werken ook met steeds meer bedrijven samen en hebben duidelijke afspraken. Wij leiden onze mannen op en vervolgens krijgen ze daar een driemaandencontract, met uitzicht op een vast contract."

Warmte brengen

Wim is in ieder geval heel blij met deze vorm van dagbesteding, helemaal nu zijn medegedetineerden en hij bezig zijn met de kachels. "Het voelt goed om een klein beetje warmte te kunnen brengen aan de slachtoffers die daar in de kou zitten."
Zodra hij vrijkomt, wilt hij graag verder in de metaalindustrie werken. "Met de ervaring en de papieren die ik hier heb gehaald, ben ik ervan overtuigd dat ik daarin een goede baan kan vinden."
*Om privacyredenen heeft de gedetineerde in dit artikel een andere naam gekregen. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.