Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Met kerst zit de kerk vol, maar waarom met Pasen niet?

Iedereen vult Pasen op zijn eigen manier in.
Iedereen vult Pasen op zijn eigen manier in. © ANP (beeldbewerking Omroep Gelderland)
Het paasweekend staat voor de deur. Voor de één het startsein om de camping op te zoeken, voor de ander een moment van religieuze bezinning. In de kerk is het veruit het belangrijkste feest in het jaar.
In christelijke kringen staat Pasen aangeschreven als een belangrijkere feestdag dan kerst. Het lijden en sterven van Jezus (Goede Vrijdag) en zijn opstanding uit de dood (Pasen) vormen samen de absolute kern van het christelijk geloof. "Kerst is belangrijk, maar Goede Vrijdag en Pasen zijn belangrijker", bevestigt Almatine Leene, predikant van de Open Poort in Hattem.

Kerk zit niet vol

Toch zitten veel kerken niet vol met Pasen, in tegenstelling tot de kerstdagen. "Ik denk dat kerst, met de sfeer en vakantie eromheen, meer leeft in de samenleving", zegt Leene. "Het is voor heel wat mensen dan echt traditie om naar de kerk te komen, met Goede Vrijdag en Pasen is dat minder het geval. Kerst leent zich er natuurlijk ook makkelijker voor, met een verhaal over een baby die geboren is. Goede Vrijdag en Pasen zijn intenser, rauwer en ingewikkelder. Ik denk dat dat mensen minder aantrekt."
Wat is Pasen eigenlijk? Bekijk de video:
'Dit gaat mijn moeder niet leuk vinden'
Leene probeert in haar kerstpreek alvast de link te leggen met Goede Vrijdag en Pasen. "Het is goed om de mensen in de kerk op dat moment alvast uit te leggen hoe het met elkaar verband houdt. Met Pasen vind ik het een voorrecht om te mogen preken. Tegelijkertijd raakt het me altijd heel erg. Het is best zwaar, mede doordat het contrast tussen Goede Vrijdag en Pasen zo groot is."

In de katholieke kerk

In de katholieke kerk wordt ook uitgebreid stilgestaan bij Pasen. De Oud-Katholieke Kerk in Arnhem zegt blij te zijn dat het gehele paasfeest voor het eerst sinds 2019 weer gevierd kan worden.
Dat is een drukke tijd, zegt kerkmeester Alwin Meisters. "Normaal houden we in Arnhem tweewekelijks een viering in onze Oud-Katholieke Parochiekerk en eens per maand in Nijmegen. Maar in deze week reizen onze parochianen van Boxmeer tot Zwolle en van Winterswijk tot Veenendaal meerdere malen naar onze parochiekerk. Het zijn aangrijpende Vieringen die uiting geven aan verdriet, wanhoop maar ook hoop en vreugde. Je gaat letterlijk mee in het verhaal om daarna het nieuwe licht te beleven."

Buiten het geloof

Niet iedereen viert Pasen op religieuze wijze. "Pasen is voor mij toch gewoon gezellig samen zijn", zegt Radio Gelderland-luisteraar Maaike. "Ik ben katholiek opgevoed, cultureel-katholiek noem je dat tegenwoordig. Maar ik doe er eigenlijk niets meer aan. De grote katholieke feesten zijn voor mij nog wel bijeenkomsten met familie, zonder dat we daarbij iets met het geloof doen."
Gerrie viert Pasen nog zoals ze dat vroeger deed, door naar de kerk te gaan en stil te staan bij het feest zoals dat in de Bijbel wordt beschreven. "Voor heel veel mensen geldt dat niet meer, maar voor mij is het nog steeds een religieus feest."
Lisette ging als kind met Pasen naar de kerk en daarna, thuis, op jacht naar eitjes. "En dat laatste heb ik vastgehouden, voor mij is het vooral samenzijn met iets van christelijke historie op de achtergrond", aldus Lisette.