Rijk van Nijmegen

Marijke (94) roeit iedere week de Waal op: 'Pure noodzaak'

Marijke van den Berg(94) tijdens het roeien
Marijke van den Berg(94) tijdens het roeien © Christien Absil
NIJMEGEN - Weer of geen weer: als het aan de 94-jarige Marijke van den Berg ligt, wordt er gewoon iedere zondag geroeid bij haar roeivereniging de Waal in Nijmegen. Met haar kleine Canta-voertuig, rijdt ze iedere week zelfstandig naar de vereniging: "Ik ben nog fit genoeg om een wedstijd te roeien, dus dit lukt mij ook".
Marijke is niet alleen het oudste lid van de vereniging, ze is ook de fanatiekste van allemaal. "Roeien is pure noodzaak voor mij", laat ze weten. In 2018 roeide ze nog een wereldrecord bij de veteranen tijdens het NK indoor roeien op de 2 km in Amsterdam. Extra bijzonder, omdat ze 30 jaar niet meer had geroeid.
Bekijk hier hoe Marijke roeit:
Marijke (94) roeit nog elke week op de Waal.
Marijke begon op haar zestiende met roeien en stopte daar pas op haar zestigste mee. Bij de roeivereniging in Delft, waar zij destijds begon, leerde de Nijmeegse ook haar man kennen. Hij nam in 1948 zelfs deel aan de Olympische Spelen in Londen.
Als je kunt zitten dan kun je ook roeien
Iedere zondag is Marijke nog op het water te vinden en roeit ze met haar team. Marijke: "Al regent het honden en katten, ik ben er gewoon."
Ze heeft een vast groepje mensen om zich heen verzameld die met haar roeien: "Ik ben zo blij om te kunnen roeien", laat de 94-jarige roeister weten. Fysiek gaat het heel goed met Marijke, alleen haar gehoor is erg slecht. Dat merken haar teamgenoten ook, maar ze helpen haar bij alles en geven haar via handgebaren de instructies door.

'De beste levensverzekering'

Roeien is een sport die nog op een hoge leeftijd beoefend kan worden, zo bewijst Marijke. Binnen de Nijmeegse roeivereniging zijn meer mensen boven de 65 jaar actief. "Roeien is de beste levensverzekering die er bestaat, daar word je harstikke oud mee", laat oprichter Cor Scheffers, 76 jaar, weten. Zelf roeit hij ook nog steeds actief: "Als je kunt zitten dan kun je ook roeien. Dit is een sport dat juist geschikt is voor ouderen", aldus Cor.
In I love de Achterhoek ontmoeten Willem te Molder en Frans Miggelbrink de 94-jarige Marijke.
Kijk hier naar de uitzending:
I Love De Achterhoek -Wat te doen na je pensioen? Aflevering 3

I love de Achterhoek is terug! Met de pensioengerechtigde leeftijd in zicht gaan Frans Miggelbrink en Willem te Molder op zoek naar wat je na je pensioen allemaal nog kan en móet doen! Dit seizoen ontmoeten ze leeftijdsgenoten die nog vrijwilligerswerk doen, een leuke hobby hebben of nog aan het werk zijn. Én ze vinken hun bucketlist af. Benieuwd wat daarop staat? Je ziet het iedere zaterdag vanaf 17.20 uur op TV Gelderland.