Arnhem en omstreken

Middeleeuws boek terug in Arnhem

Enkele bladzijden uit het boek.
Enkele bladzijden uit het boek. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een handgeschreven boekwerk over een heilige legende in de Middeleeuwen, gemaakt door een non in een klooster vlakbij Arnhem. Bibliotheek Rozet heeft op een veiling in Brugge de hand weten te leggen op dit bijzondere stuk. Deze week is de nieuwe aanwinst in de bibliotheek aangekomen. "Het is weer terug waar het hoort", zo klinkt het in de Rijnstad.
Royale versierselen, sierlijke letters, een goudkleurige boekgesp. Het eeuwenoude handgeschreven stuk wordt één van de nieuwe pronkstukken van Rozet. "Met hulp van vele fondsen hebben we dit kunnen bewerkstelligen en uiteraard moet je op de veiling ook degene zijn die het hoogste bod uitbrengt en dat is gelukt", vertelt archivaris Ferry Reurink trots. "Het is voor een mooi bedrag aangeschaft. Het boek is terug waar het is gefabriceerd."

Klooster Bethanië

De nieuwste aanwinst is afkomstig uit het klooster Bethanië dat destijds ten oosten van Arnhem lag. Daar is het gemaakt door een non. Het overschrijven van boeken en teksten werd toen als nuttig werk gezien. Ook omdat er destijds geld mee werd verdiend. De tekst gaat over de legende van St. Elisabeth. "Het boek vertelt hoe dan ook meer dan de tekst die erin staat", vertelt hoogleraar middeleeuwse letterkunde Johan Oosterman van de Radboud Universiteit.
"Er staan verschillende aantekeningen over eigenaren in. De laatste aantekening is van zuster Elsje Willems, wanneer dat precies was weten we niet, maar ergens in de zestiende eeuw denk ik, waarin ze schrijft dat ze het boek aan de bibliotheek geeft. Dat lijkt heel gewoon, maar van heel veel kloosters weten we niet zeker of die een bibliotheek hadden. Maar in klooster Bethanië was die er dus."
Het klooster behoorde vanaf 1430 tot de Windesheimer congregatie. In 1591 werd het verwoest en afgebroken.
Klooster Bethanië, een middeleeuws klooster dat destijds ten oosten van Arnhem lag.
Klooster Bethanië, een middeleeuws klooster dat destijds ten oosten van Arnhem lag. © Gelders Archief
Nu het handschrift aangekomen is, betekent dat niet dat het werk erop zit. De verwachting is dat het nieuwe pronkstok terechtkomt in de tentoonstelling, achter glas, legt Rozet-archivaris Reurink uit.
Daarbij komt de expertise van hoogleraar Oosterman om de hoek kijken. En dat is monnikenwerk, stelt hij. Oosterman betrekt studenten bij het onderzoek. "Wat maakt dit boek nou interessant? We gaan kijken wat we ermee kunnen doen en wat voor verhaal we een breder publiek kunnen vertellen."