Noord-Veluwe

Tips blijven komen na uitloven kwart miljoen in cold case vermiste Maria

Maria van der Zanden.
Maria van der Zanden. © Privéfoto
PUTTEN - De hernieuwde aandacht voor de vermissingszaak van Maria van der Zanden heeft tot dusver zeker zestig tips opgeleverd. De Peter R. de Vries Foundation loofde ruim twee weken geleden een beloning uit van 250.000 euro. Het geld is voor de tipgever die informatie heeft die leidt naar de verdwenen Puttense.
Maria is sinds 6 augustus 1994 spoorloos. De 22-jarige ging die dag een rondje fietsen, maar kwam nooit meer thuis. De politie en haar vader, die al bijna dertig jaar in grote onzekerheid zit, gaan ervan uit dat ze slachtoffer is geworden van een misdrijf.
De tips die via de website van de Peter R. de Vries Foundation worden doorgegeven, komen terecht bij Kelly de Vries. Zij is de directeur van de stichting en dochter van Peter R. de Vries, die in het verleden ook nog bezig is geweest met de zaak.

'Familie geen valse hoop geven'

Kelly benadrukt dat alle tips serieus worden genomen. Zij anonimiseert ze als daarom is gevraagd, en stuurt ze door naar het coldcaseteam dat op de zaak zit. Afgelopen vrijdag, de laatste keer dat ze keek, stond de teller op zestig.
Of de gouden tip er al tussen zit, wil Kelly niet zeggen. "Daar kan ik geen uitspraken over doen. Er moet eerst goed onderzoek worden verricht, zodat we het 100 procent zeker weten. We willen de familie geen valse hoop geven."
Ik vind het bijzonder om te zien hoe erg deze zaak nog leeft
Wel geeft ze aan dat er allerlei informatie binnenkomt. "Ook meedenktips en paranormale tips. Ik vind het bijzonder om te zien hoe erg deze zaak nog leeft. Mensen zeggen: wat fijn dat jullie dit oppakken, wat goed. Of ze vertellen dat ze Maria nog hebben gekend."

Deadline verbonden aan beloning

Wie de gouden tip heeft in deze vermissingszaak en aanspraak wil maken op de beloning van een kwart miljoen, heeft een half jaar de tijd om de informatie door te geven aan de Peter R. de Vries Foundation. "We hebben er een deadline aan verbonden. Anders denken mensen: waarom zou ik die tip nu doorgeven, dat kan ook over een jaar."
Kijk naar een eerdere reportage waarin Kelly de Vries en de vader van Maria vertellen over de vermissing.
De vader van de vermiste Maria van der Zanden hoopt eindelijk op antwoorden