Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Lekker de natuur in met Pasen? 'Wees welkom, maar hou je aan de regels'

'Hou je aan de gedragsregels', vraagt boswachter Laurens Jansen.
'Hou je aan de gedragsregels', vraagt boswachter Laurens Jansen. © Omroep Gelderland
KOOTWIJK - In het Paasweekend wordt het misschien wat bewolkt, maar de temperatuur lijkt ook iets te stijgen. Met vrije dagen is dat voor veel mensen traditioneel het moment om weer eens een lekkere wandeling in de natuur te maken, maar - zeggen natuurorganisaties - let daarbij wel een beetje op wat je doet.
De lente is voor boswachter Laurens Jansen al echt begonnen. "De flora en bomen beginnen nu pas, daar zie je het niet aan. Maar de vogels... Die zijn nu heel leuk om te bekijken." Het gekwetter en gezang begroet hem nu iedere dag op de Veluwe. "Dan weet je dat de lente eraan zit te komen."
Hij hoop dat mensen daarom de komende tijd ook de natuur in gaan, om datzelfde gevoel te krijgen. "Je bent van harte welkom, maar hou je wel aan de regels."
Hier moet je op letten in de natuur

Als de zon aan de hemel staat, op de paden

"We vragen mensen echt om niet voor zonsopkomst of na zonsondergang in de bossen of op de Veluwe aanwezig te zijn", zegt hij bijvoorbeeld. "Dat is niet goed voor de nachtdieren. Die moeten rust krijgen."
Ook moet je niet van de paden afwijken, vindt Jansen. "Als wandelaar kun je de natuur anders beschadigen. En het is nu het broedseizoen, dus vogels kunnen bezig zijn met hun nest of het broeden. En dat wil je niet storen."

Verschillende zones

En voor ruiters is een aparte campagne gestart, om ze te wijzen op de speciale ruiterpaden. "In mijn gebied maak ik het ook wel eens mee: een fietser rijdt in een ander tempo op een fietspad en raakt dan een paard of rijdt er vlak langs. Het paard kan op hol slaan, de fietser kan gewond raken. Het is voor geen van de partijen wenselijk." Bovendien is er voor ruiters een extra reden om op de specifieke paden te blijven. "Het kan je een boete opleveren. Het is niet goed voor de natuur als je buiten de paden loopt met een paard."
In steeds meer gebieden op de Veluwe wordt er rekening gehouden met de verschillende soorten gebruikers en de natuur. Recreatie moet in betere banen worden geleid, dus kwamen er plannen voor 'recreatiezonering'. "Dat past ook beter bij de behoeften van zowel natuur als gebruikers. Het scheiden van verschillende gebruikersgroepen is voor ons daarom heel belangrijk."

Parkeren?

Maar je kan tijdens Pasen gewoon de Veluwe op of in andere natuurgebieden genieten van vogels, flora en andere fauna. "Het is vaak wel mutje vol in dit soort weekenden", merkt de boswachter op. "Bij ons zijn er wel voldoende parkeerplaatsen."
Die moet je wel vinden. Dus raadt Jansen aan om van tevoren te kijken welke - wellicht minder bekende parkeerplaatsen - in de buurt van je wandel- of fietsroute zijn. "Soms hoef je maar tien minuten verderop te kijken en vind je dezelfde mogelijkheden. Dan zit je misschien iets verder weg van een horeca-gelegenheid." Maar die kun je onderweg alsnog langslopen of fietsen natuurlijk.

In de vroegte

Tot slot, voor de dierenliefhebbers nog een belangrijke tip: wees er vroeg bij. "Zodra de zon opkomt beginnen de vogels. Hoe eerder je er bent, hoe beter." En wie niet van vogels houdt, kan dan ook genoeg zien. "Als er nog niet veel mensen zijn, zie je sneller een adder of zandhagedis."
Maar blijf wel een beetje op afstand, als je ze ziet. "Verstoor de natuur in ieder geval niet."