Rivierengebied / Stedendriehoek

Gelderse musea krabbelen op na magere coronajaren

Gelderse musea krabbelen op na magere coronajaren
Gelderse musea krabbelen op na magere coronajaren © Omroep Gelderland
POEDEROIJEN/HATTEM - De musea in Gelderland zijn weer opgekrabbeld na de coronacrisis. De coronamaatregelen, waaronder verplichte sluiting, hakten er behoorlijk in. Inmiddels kunnen veel musea stijgende bezoekcijfers noteren. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
Vorig jaar, toen publiek vanaf half januari weer welkom was, ontvingen de meeste musea al meer bezoekers dan in de coronajaren 2020 en 2021. En de eerste drie maanden van dit jaar zagen er voor de musea ook goed uit. Zo begroette Slot Loevestein in Poederoijen ruim 86.000 bezoekers. Dat is een stijging van 18 procent ten opzichte van 2019, het jaar voor de coronacrisis uitbrak. "We zien deze eerste maanden van 2023 ook een ruime stijging in het totaal aantal bezoekers ten opzichte van vorig jaar en 2019", zegt Renny de Graaff van Slot Loevestein.
In het slot is eind maart een expositie geopend die ook op de nodige belangstelling lijkt te kunnen rekenen. Bij de tentoonstelling Monddood - Politiek gevangen is onder meer een replica van de gevangeniscel van de Russische oppositieleider Alexei Navalny te zien.

Nog niet op niveau

Ook het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Airborne Museum in Oosterbeek ontvingen vorig jaar een stijgend aantal bezoekers, al zijn beiden nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. Kröller Müller sloot 2022 af met 210.00 bezoekers, voor de pandemie lag dit op gemiddeld ruim 400.000. "We hebben dit jaar een hele goede start gehad met 43.000 bezoekers in het eerste kwartaal. Dat waren er in diezelfde periode vorig jaar 24.000", aldus Wanda Vermeulen van Kröller Müller. "We zijn ook blij dat de scholen ons weer weten te vinden en we hebben een goede comeback gemaakt na corona."
Het Airborne Museum at Hartenstein in Oosterbeek en de dependance Airborne at the Bridge in Arnhem trokken vorig jaar in totaal 107.500 bezoekers. "Een prachtig resultaat na twee uitdagende coronajaren." Ook de eerste maanden van dit jaar zien er goed uit: in januari dit jaar waren er meer bezoekers dan in januari 2019, toen 75 jaar vrijheid werd gevierd. Dat was ook het jaar waarin met 155.000 bezoekers een bezoekersrecord werd gevestigd. Yvette Polman van het museum: "We willen niet te vroeg juichen, maar zijn heel positief gestemd over de rest van het jaar."
"Het herstel na de pandemie komt uit een nieuwe generatie museumbezoekers", zegt de Museumvereniging. "We zien een toename van het museumbezoek door kinderen en jong volwassenen." Slot Loevestein kan dat onderschrijven: "Net als de museumvereniging, zien ook wij in deze eerste drie maanden een stijging bij in het bezoek door jongvolwassenen".

'Van coronacrisis naar energiecrisis'

Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem ontving altijd al veel jeugd, vooral gezinnen met kinderen en opa's en oma's met kleinkinderen. En veel van hen zijn ook weer teruggekomen, zegt directeur Fred Voskuil. "Na ons topjaar 2019 met 71.000 bezoekers vielen we in coronatijd terug naar 23.000 bezoekers in 2021. Vorig jaar was er herstel en gingen we naar 55.000 bezoekers."
"De positieve tendens zet door, want in de eerste drie maanden van dit jaar ontvingen we 9.000 mensen meer dan vorig jaar. Grootouders en kleinkinderen en gezinnen met kinderen hebben de draad snel weer opgepakt nadat de coronabeperkingen waren opgeheven. We herstellen daardoor redelijk snel na een paar rommeljaren", zegt Voskuil.
Het museum kon ook op de been blijven, omdat ze in coronatijd 's nachts brood gingen bakken in hun eigen bakkerij en dat verkochten. Dat gebeurt nog steeds, want ze kunnen de extra inkomsten goed gebruiken. "We gingen van coronacrisis naar meelcrisis naar energiecrisis. We zijn 3000 euro in de maand meer kwijt aan energiekosten", aldus Voskuil. Hij is positief gestemd over de toekomst van het museum, dat door de ANWB is uitgeroepen tot het leukste uitje van 2023. "Een enorme opsteker, voor ons als kleiner museum is het de belangrijkste publieksprijs."