Liemers

Uitspraak over A15 is 'lichtpuntje' voor ondernemers

Een nieuwbouwproject in Nijmegen.
Een nieuwbouwproject in Nijmegen. © ANP
DEN HAAG - Wordt de A15 na jaren van gesteggel nu snel doorgetrokken, of komt er misschien snel een definitief nee? Geen van tweeën, zegt de Raad van State. Andere bezwaren moeten nog worden behandeld. Nog even geduld dus.
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de tussenuitspraak die de Raad van State heeft gedaan over het doortrekken van de A15. Beide noemen de 'tussenuitspraak' dat de stikstofneerslag van een project tot een afstand van maximaal 25 kilometer mag worden berekend 'een eerste opsteker' in het bredere stikstofdebat.

'Veel kritiek op rekenmethode'

Vanaf 25 kilometer stopt het model met rekenen en hoeft stikstofneerslag niet te worden berekend. Op de 25-kilometerrekenmethode was veel kritiek, zegt persrechter Rosa Uylenburg van de Raad van State tegen Omroep Gelderland.
Eerdere juridische tegenslagen zorgden voor veel onzekerheid over de vergunningen die bijvoorbeeld bouwbedrijven of boeren nodig hebben om stikstof uit te mogen stoten. Maar de problemen zijn door de tussenuitspraak nog lang niet voorbij, waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland.
"Zaak is nu vooral dat we 'de stikstofkluis' verder kraken en zorgen dat op verantwoorde wijze woningbouw, aanleg van wegen, bedrijfsactiviteiten en energietransitieprojecten weer mogelijk worden", schrijven ze in een gezamenlijke reactie op de uitspraak.
Bij Bouwend Nederland heerst voorzichtig optimisme. “Al jarenlang loopt de discussie over de grootte van de cirkel waarbinnen gekeken moet worden naar de effecten van stikstofneerslag bij nieuwe bouwprojecten. Wij zien in de uitspraak van de Raad van State, dat de rekengrens van 25 kilometer aanvaardbaar is, een lichtpuntje in het slepende stikstofdossier”, zegt voorzitter Arno Visser.
Door nu door te pakken ontstaat versneld stikstofruimte voor zowel natuurherstel, bouw als economie
Bouwend Nederland
Lopende en nieuwe bouwprojecten hoeven door de uitspraak geen nieuwe vertraging op te lopen, meent Visser. "Het kabinet moet zich nu volledig richten op de uitvoering van het stikstofbeleid. Door nu door te pakken ontstaat versneld stikstofruimte voor zowel natuurherstel, bouw als economie."
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de overheid vaart moet maken met het uitkopen van grote uitstoters van stikstof en het laten herstellen van natuurgebieden, die nu achteruitgaan door een teveel aan stikstof.
Komt er binnenkort dan eindelijk een definitieve klap op de A15? Helaas, andere bezwaren moeten nog worden behandeld. Zoals de saldering stikstofuitstoot. Persrechter Uylenborg: “Is op de goede manier rekening gehouden met het uitkopen van boeren?"
In die zaken liggen nog veel dossiers te wachten op een oordeel van het hoogste rechtscollege. Dat kost tijd en dus hebben we gemeend een tussenuitspraak te moeten doen.”