Gelderland

Met wie gaat de BBB in zee? Acht partijen blijven in gesprek over coalitie

Rik Loeters, de Gelderse voorman van de BBB.
Rik Loeters, de Gelderse voorman van de BBB. © ANP
Een reeks partijen blijft in gesprek met de BBB om een Gelderse coalitie te vormen. Dat is volgens verkenner Gert Jan van Noort nodig, omdat er geen 'eenduidige' conclusie te trekken valt.
De BBB, het CDA en de VVD vormen de kern van de onderhandelingen, daarnaast worden meerdere partijen uitgenodigd voor nadere gesprekken. Het gaat om de SGP, de PvdA, de ChristenUnie en JA21. Omdat de PvdA en GroenLinks zich aan elkaar hebben verbonden, wordt ook die partij uitgenodigd.
Dat betekent dat de verkenner adviseert om geen gesprekken te voeren met D66, Volt, de Partij voor de Dieren, de PVV, 50Plus, SP en Forum voor Democratie.
De bijeenkomst in het Gelders provinciehuis.
De bijeenkomst in het Gelders provinciehuis. © Omroep Gelderland

Alle partijen bij verkenner langs

De vijftien partijen gingen anderhalve week geleden bij de verkenner langs om te praten. In die gesprekken ging het over de duiding van de uitslag, wat een voorkeurscoalitie is, welke breekpunten er zijn en welke beleidsthema's per partij het belangrijkst zijn.
De BBB won bij de verkiezingen liefst veertien zetels, de VVD werd de tweede partij met zes zetels. Voor de Gelderse coalitie zijn 28 zetels nodig, dat betekent dat er in ieder geval vier partijen nodig zijn om een meerderheid te krijgen, maar voor veel partijen is een meerderheid van één of twee zetels niet genoeg, dat biedt onvoldoende comfort om vier jaar de coalitie in te gaan.
Dat de BBB, het CDA en de VVD de onderhandelingen zouden ingaan was wel duidelijk, daarbij komen dus vier partijen. Die zeven partijen zijn niet allemaal nodig om tot een meerderheid te komen. De zeven partijen hebben samen 37 van de 55 zetels. Dat is een ruime meerderheid.

Tweede verkenner

Voormalig minister van Defensie Ank Bijleveld is aangesteld als tweede verkenner. Enkele uren na de uitkomsten van de verkenning werd de CDA-politica, op voordracht van BBB, en met instemming van CDA en VVD, aangesteld. Bijleveld was naast minister in het verleden ook burgemeester en commissaris van de Koning(in).