Stedendriehoek

Orkest baalt van nieuw onderkomen: 'We willen serieus genomen worden'

Voorzitter Géjan in overvolle opslag
Voorzitter Géjan in overvolle opslag © Omroep Gelderland
BRUMMEN - Het Harmonie Orkest Brummen viert dit jaar zijn 60-jarig jubileum, maar de leden zijn niet bepaald in de feeststemming. Sinds de gemeente vorig jaar hun verenigingsgebouw verkocht heeft, bevinden ze zich in een benarde situatie. Het 80-koppig orkest moet zijn nieuwe plek namelijk delen met nog twee andere organisaties, en dit leidt volgens de voorzitter tot onrust.
"De situatie is chaotisch en verre van ideaal voor een professioneel orkest", vertelt Géjan Voskamp, voorzitter van het Harmonie Orkest Brummen. Het grootste pijnpunt zit hem in de nieuwe ruimte die ze toegewezen kregen. "We zitten nu met het orkest, het opleidingsorkest en alle leerlingen in een gedeeld gebouw met Stichting Welzijn Brummen en de bibliotheek. Maar we hebben natuurlijk meer dan alleen maar muzikanten. We hebben slagwerkinstrumenten, pretbandinstrumenten en allerlei andere spullen zoals kostuums en muziekboeken."

Spullen her en der verspreid

En al die spullen passen niet in het gebouw waar ze repeteren. "Daarom ligt een deel in de Wilhelminaschool, zo'n 150 meter hiervandaan." De spullen liggen her en der verspreid, en kunnen niet netjes opgeborgen worden. "We zitten maar wat aan te rommelen, en dat terwijl er hier voor een kapitaal aan spullen ligt. Bovendien kan de ruimte waar al het slagwerk ligt niet eens op slot", schets Voskamp het probleem.
Het Harmonie Orkest Brummen levert een structurele muzikale bijdrage in Brummen en omgeving: "We verzorgen de muziekstukken op officiële gelegenheden, en daarnaast geven we ook muzieklessen en hebben we een opleidingsorkest."
De voorzitter zegt dat het onmogelijk is om deze taken te blijven voortzetten als ze zo moeten blijven aanmodderen. "Je wilt graag rust en stabiliteit in de vereniging en niet her en der spullen hebben staan. Ik hoor dat ook terug van onze leden. Ze missen het verenigingsgevoel en een 'eigen honk', waar alles een veilige plek heeft."

Groot gemis

Tot overmaat van ramp kunnen ze zelfs hun vaandel niet ophangen: "Het klinkt misschien gek, maar dat is nog wel het grootste gemis. Ons vaandel is onze trots. Het is het symbool van onze vereniging, die hoort op een mooie plek in de repetitieruimte aan de muur. En niet ergens weggestopt in de opslag."
Géjan Voskamp en Ron Sportel met hun geliefde vaandel.
Géjan Voskamp en Ron Sportel met hun geliefde vaandel. © Omroep Gelderland

'Gewoon knudde'

En dit alles terwijl er volgens de voorzitter al in 2017 een motie is aangenomen waarin werd toegezegd dat ze een eigen verenigingsgebouw zouden krijgen in het centrum van Brummen: "Daar hopen we nog steeds op. We zijn een professioneel orkest dat een goede huisvesting nodig heeft. We willen serieus genomen worden, want zoals het nu gaat is gewoon knudde."

Situatie is 'tijdelijk'

De gemeente Brummen geeft toe dat de situatie niet ideaal is, maar geeft ook aan dat het slechts tijdelijk is. Maar een eigen gebouw voor het orkest zit er volgens woordvoerder Gert-Jan van Dijk niet in. "Omdat dit niet realistisch is. Met name financieel zal dit voor het orkest niet haalbaar zijn. Wel gaan we kijken hoe we een stuk aan het gedeelde pand kunnen aanbouwen, zodat het Harmonie Orkest dan volledig in het pand kan trekken, inclusief de opslag."