Arnhem en omstreken

Grote stap voor doortrekken A15

Een nieuwe brug over het Pannerdensch Kanaal is onderdeel van het project.
Een nieuwe brug over het Pannerdensch Kanaal is onderdeel van het project. © Architect Ney&Partners
ARNHEM - Het doortrekken van de A15 komt een stap dichterbij, maar definitief groen licht is er nog steeds niet.
Over de zogenoemde rekenmethode is veel discussie, en experts hadden twijfels of die methode wel zo kon. Het gaat over de grens van 25 kilometer, daarna stopt het model met rekenen en hoeft stikstofneerslag niet te worden berekend.
Maar volgens de Raad van State voldoet dat model voor individuele projecten. Ook voor de A15, maar over vijf bezwaren moet de hoogste bestuursrechter nog uitspraak doen. Een definitief oordeel komt dan ook later.

Jaren van discussie

De uitspraak van de hoogste bestuursrechter in Nederland volgt na jaren van onduidelijkheid. Al meer dan tien jaar zijn er concrete plannen om de A15 bij Bemmel uit te laten komen op de A12 bij Zevenaar. Dat deel is 12 kilometer lang. Dit moet de verkeersdrukte bij knelpunten als de A12 bij Duiven verminderen, maar het zorgt ook voor een directe lijn tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Om het project door te laten gaan is al begonnen met de infrastructuur. Zo zijn er woningen gesloopt, boeren uitgekocht en is een groot tankstation langs de A12 gesloten.
Maar het project kent niet alleen veel voorstanders. Veel mensen die in de buurt van het geplande tracé wonen vrezen voor overlast. Natuurliefhebbers denken dat de kwetsbare natuur in die regio beschadigd wordt.
Wanneer de Raad van State met een definitief oordeel komt, is nog niet bekend.