Rijk van Nijmegen

Rekeningnummers stikstofbestrijders toch via eigen site gelekt

Johan Vollenbroek
Johan Vollenbroek © ANP
NIJMEGEN - Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) denkt nu toch dat hackers rekeninggegevens van donateurs via de eigen site van MOB hebben verkregen. Eerder ontkende voorman Johan Vollenbroek uit Nijmegen dat nog.
MOB denkt bij nader inzien toch dat hackers die het in januari hadden voorzien op de website, toen ook inloggegevens hebben buitgemaakt waarmee ze betalingsgegevens konden downloaden. Vollenbroek dacht in eerste instantie dat dit niet kon. Nu is uit het onderzoek toch naar voren gekomen dat het waarschijnlijk zo is gegaan. Door het stelen van informatie kwamen de namen en rekeningnummers van bijna 2400 donateurs op straat te liggen. NRC meldde als eerste dat een donateurslijst op internet circuleert.

Onderzoek loopt nog

Het onderzoek naar de zaak loopt nog, maar MOB maakt deze dinsdag bekend dat het lekken van gegevens waarschijnlijk toch via de eigen site is gegaan. Eerder wees voorzitter Vollenbroek nog naar betalingssite Mollie. Hij dacht dat het daar was fout gegaan.
"We kunnen nu ook met zekerheid stellen dat er geen veiligheidsprobleem was bij Mollie", verduidelijkt MOB.De codes zijn intussen aangepast, zodat de data nu weer wel goed zijn beveiligd volgens Mobilisation for the Environment.

Hack is gemeld

MOB heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en heeft ook aangekondigd aangifte bij de politie te doen. In het bericht van dinsdag benadrukt MOB dat het "een zeer professionele hack" is geweest. Die laat volgens de organisatie zien "dat we kapitaalkrachtige tegenstanders hebben die er niet voor terugdeinzen om in te breken in goed beveiligde IT-systemen".
Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) van voorzitter Johan Vollenbroek is vooral bekend van een reeks gewonnen rechtszaken over natuurbehoud en stikstofuitstoot. Door de inspanningen van MOB ging in 2019 het hele zogenoemde Programma Aanpak Stikstof (PAS) onderuit bij de Raad van State. De stikstofcrisis die volgens MOB al decennia gaande is in de natuur werd daarmee ook een acuut juridisch en bestuurlijk probleem.