Rijk van Nijmegen

Rekeningnummers van duizenden stikstofbestrijders liggen op straat

Vollenbroek gaat aangifte doen.
Vollenbroek gaat aangifte doen. © ANP
NIJMEGEN - De namen en rekeningnummers van bijna 2400 donateurs van milieuorganisatie MOB zijn door onbekenden gelekt. De Nijmeegse MOB-voorzitter Johan Vollenbroek bevestigt dat na berichtgeving door het NRC. Vollenbroek noemt het lek "hartstikke vervelend voor onze donateurs". Daarnaast zegt Vollenbroek ook aangifte bij de politie te gaan doen, meldt het ANP.
Mobilisation for the Environment, zoals de organisatie voluit heet, is vooral bekend van een reeks gewonnen zaken tegen de overheid over natuurbescherming en stikstofuitstoot. Boven een exemplaar van de gelekte lijst, die op internet circuleert, stond volgens het NRC de tekst: "Ter herinnering aan al het leed dat mede door deze donaties is veroorzaakt."

Organisatie is vaker doelwit

"Dit past in een patroon", zegt Vollenbroek. Hij vertelt dat zijn organisatie regelmatig te maken krijgt met dreigementen. In januari werd de website nog gehackt door tegenstanders. Vollenbroek sluit uit dat bij die hack gegevens van donateurs zijn buitgemaakt. "We houden daar helemaal geen lijst van bij", zegt hij. Alle donaties aan MOB gaan via de betaaldienst Mollie. "Die nemen het hoog op en hebben er een team opgezet, maar ze zeggen geen sporen van een hack te hebben gevonden", vertelt de oprichter van de milieuorganisatie.
Mollie was maandagmiddag niet direct bereikbaar. Een woordvoerder zei tegen het NRC dat binnen het bedrijf geen datalek heeft plaatsgevonden. Hoe de gegevens dan wel op internet zijn beland, blijft vooralsnog onduidelijk.
Vollenbroek wijst er tot slot op dat mensen niet zomaar informatie over zijn donateurs mogen openbaren. "Die gegevens zijn gestolen, dus dat is strafbaar."