Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Deze rijke Romein uit Wijchen vulde zijn bad met vingerkranen

In Wijchen stond een luxe Romeinse villa met badhuis
In Wijchen stond een luxe Romeinse villa met badhuis © Omroep Gelderland
WIJCHEN - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse depots, want daar kun je de geschiedenis nog echt áánraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag bekijkt Ridder René een unieke Romeinse kraan.
In Museum Kasteel Wijchen liggen twee hele bijzondere kranen. Ze zijn 23 jaar geleden gevonden bij opgravingen in het plangebied Kloosterakker bij Wijchen. De archeologen groeven daar de restanten van een Romeinse villa van een herenboer op.
De villa is daar waarschijnlijk rond het jaar 100 na Christus neergezet op de oever van een oude Maasarm. En het was niet zomaar een villa, maar een hele luxe villa met bijgebouwen, een zogenaamde villa rustica. Dat was een villa op het platteland, die diende als boerderij.
In Wijchen stond een luxe villa rustica van een heerboer
In Wijchen stond een luxe villa rustica van een heerboer © Omroep Gelderland

Belangrijk complex

Uit de vele vondsten kunnen we concluderen dat het een belangrijk complex moet zijn geweest. Hier werden de opbrengsten van de omliggende villa’s bijeengebracht die bedoeld waren voor de legerplaats in Nijmegen. Het hoofdgebouw had heteluchtverwarming (hypocaustum) en prachtige muurschilderingen. Ook vonden de archeologen munten en sieraden.
Een van de opmerkelijkste vondsten op deze plek zijn twee Romeinse waterkranen. Ze zijn prachtig bewerkt in de vorm van vingers met nagels. Ze zijn uniek in Noord Europa, nergens ten noorden van de Alpen zijn zulke kranen gevonden. De kranen lagen in de buurt van het puthuis, met een tufstenen waterput. Dat wijst erop dat er vlakbij een badhuis heeft gestaan, met warm en koud water. Ze leefden in Wijchen dus net zo luxe als in Rome!
De kranen zijn prachtig bewerkt in de vorm van vingers
De kranen zijn prachtig bewerkt in de vorm van vingers © Omroep Gelderland

Nieuwbouwwijk op plek van villa

De Romeinen hebben de villa in 280 verlaten en daarna hebben er Franken gewoond. Vanaf de late middeleeuwen is het terrein als landbouwgrond door de Wijchenaren gebruikt en inmiddels staat er een nieuwe woonwijk op de plek van de villa, maar daar hebben ze vast niet zulke mooie kranen als deze!
Ridder René bewondert de Romeinse waterkranen:
Ridder René bewondert de Romeinse waterkranen

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.