Gelderse Vallei

Eitje met Pasen twee keer zo duur als vorig jaar

Een eitje is bijna twee keer zo duur als vorig jaar met Pasen.
Een eitje is bijna twee keer zo duur als vorig jaar met Pasen. © ANP
TERSCHUUR - Een eitje tikken met Pasen? Dan moet je dit jaar heel wat dieper in de buidel tasten dan vorig jaar. De inflatie mag dan dalen, dat geldt nog zeker niet voor de eierprijs. In een jaar tijd is de prijs voor een eitje verdubbeld en een echte daling is nog niet in zicht.
De oorlog in Oekraïne, vogelgriep en de alsmaar toenemende vraag. Het zijn de belangrijkste oorzaken voor de alsmaar oplopende prijs van eieren in Nederland. "De prijzen zijn al maanden hoog, het is een heel aparte tijd", zegt de Barneveldse eierhandelaar Jan van Raaij. "Er zijn relatief weinig eieren in Europa en ook in Amerika."
Door dat lage aanbod is de prijs van honderd scharreleieren meer dan 12 euro. Een jaar geleden was dat nog 6 euro.

Hoge prijs drukt de verkoop

Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, ziet dat het eitje met Pasen toch populair blijft. "Het ontbijt met eieren is er nog wel, ook nu de prijs zo hoog ligt, maar waar de piek in de verkoop van eieren vroeger echt met Pasen was, zien we die de laatste jaren meer en meer opschuiven naar de kerstdagen."
De leghen moest extreem duur voer
Nu de energieprijzen flink gedaald zijn en ook de graanprijzen gunstiger zijn, moet ook de consument zich niet direct rijk rekenen. "Het duurt een tijd voordat dit doorwerkt. De leghen die ik bijvoorbeeld een half jaar geleden heb gekocht, moest ik voeden met extreem duur voer. En dat allemaal nog voordat ze überhaupt eieren legt. De kostprijs van die leghen is daardoor bijna verdubbeld. Dan moet ik uiteindelijk wel die eieren tegen een hogere prijs verkopen om uit te komen."
De vraag schiet met Pasen niet echt door het dak
In tegenstelling tot Oplaat, die wel ziet dat de kostprijs voor de boer steeds meer terugkomt in de consumentenprijs, merkt Van Raaij dat de hoge prijs de vraag tijdens Pasen ietwat drukt. "De boer beurt per ei 16 cent, maar in de winkel betaal je 30 of 40 cent. Dus ook de consument is wat voorzichtiger. De vraag schiet met Pasen echt niet door het dak zoals het vroeger wel eens gedaan heeft."