Stedendriehoek

'Dit heb ik nooit gewild', zegt man die met luchtbuks op Apache schoot

'Dit heb ik nooit gewild', zegt man die met luchtbuks op Apache schoot
'Dit heb ik nooit gewild', zegt man die met luchtbuks op Apache schoot
UDDEL - Verbijsterd is Gijsbert over wat er gebeurde nadat hij zijn luchtbuks op een Apache gevechtshelikopter van defensie richtte afgelopen donderdag. Hij deed dat om te protesteren tegen het laag overvliegen boven zijn hertenwei waar hij al jaren over klaagt. Hij hoopte dat defensie dan wel met hem zou praten, maar kreeg een compleet arrestatieteam over de vloer.
"Ik heb nooit schade willen aanbrengen; ik wil gehoord worden", benadrukt de inwoner van Uddel tegenover Omroep Gelderland. "Ik klaag al jaren over het laagvliegen en echt niet omdat ik vind dat ze moeten stoppen met oefenen. Maar ik zou zo graag willen dat ze een klein stukje verderop vliegen en niet meer over mijn herten. Die zijn nu drachtig en het is al meerdere keren gebeurd dat ze zichzelf verwonden doordat ze in paniek in het gaas belanden."

'Drie keer geschoten met lucht'

Gijsbert is bang dat zijn dieren doodgaan. "Dat is de reden dat ik een mail gestuurd heb waarin ik al dreigde mijn luchtbuks te pakken. Toen daar weer niet op gereageerd werd, heb ik mijn buks klaargezet. Niet met munitie erin maar met CO2-patronen, een soort lachgas. Toen ze donderdag weer laag overvlogen heb ik mijn buks gericht en drie keer geschoten met lucht en heel hard beng, beng, beng geroepen", blikt hij terug.
Als ik dit geweten had, had ik het nooit gedaan
Meteen daarna informeerde Gijsbert defensie per mail. "Ik verwachtte dat ze daarna wel met een autootje langs zouden komen om een stevig gesprek te voeren. Ik wist dat het niet goed was wat ik deed. Maar wat er toen gebeurde, had ik nooit verwacht. Er kwam wel twintig man, ik werd tegen de muur gezet en het hele huis werd doorzocht en overhoop gehaald."

'Heb deze schade niet veroorzaakt'

De Uddelenaar werd meegenomen, vastgezet en verhoord. "Toen ze mij uiteindelijk een foto lieten zien van een Apache-helikopter met tientallen butsen erin, snapte ik waarom ze mij met zo'n groot vertoon oppakten. Maar er moet iemand anders met munitie op die heli geschoten hebben, want dit heb ik echt niet veroorzaakt."
Hij gaat ervan uit dat zijn actie wel resultaat heeft gehad. "Ik denk dat defensie het nu wel uit zijn hoofd laat om nog over mijn hertenwei te vliegen. Maar deze hele toestand heb ik nooit gewild. Ik gooide met een sneeuwbal en kreeg een lawine. Als ik dit geweten had, had ik het nooit gedaan. Maar nogmaals: ik heb alleen met lucht geschoten op die heli."
Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee bevestigt dat er schade is aan de helikopter. "Er is een bedreiging geweest, dan komt er onderzoek. We willen graag weten wat mensen gezien hebben en de schade wordt onderzocht." Op de opmerking dat iemand anders geschoten zou hebben, zegt hij: "In theorie is alles mogelijk. Onderzoek moet uitwijzen met voor wapen en met welke munitie geschoten is. Dat gaat nog wel even duren."