Achterhoek

Frietmakers Aviko staken, is er straks nog genoeg friet?

Veel frietmakers van Aviko legden maandag het werk neer.
Veel frietmakers van Aviko legden maandag het werk neer. © Omroep Gelderland
STEENDEREN - Ze pikken het niet langer, de werknemers van aardappelproductenfabriek Aviko in Steenderen. De onderhandelingen over een nieuwe CAO zitten muurvast en daarom zijn ze maandagochtend begonnen met een 24-uursstaking.
Bij de fabriek in Steenderen werken zo'n 450 mensen. Aviko draait heel goed, ook de eerste drie maanden van dit jaar maakt het bedrijf weer flinke winst. "Om dat te vieren, kregen we laatst allemaal een appelflap. Maar wij hebben liever echte flappen", zegt één van de stakers. "Dit wordt een gevecht van de lange adem. We maken heel veel goede friet en andere producten, wij hebben dus ook recht op een goed inkomen."

Fatsoenlijke loonsverhoging

FNV-voorzitter Tuur Elzinga reisde speciaal af naar de Achterhoek en noemt de staking uniek. "Het is de eerste keer ooit dat Aviko staakt. De prijzen in de supermarkt stijgen harder, de rekeningen worden onbetaalbaar dus de mensen hier hebben een fatsoenlijke loonsverhoging nodig."
Jeroen Derksen nam ook deel aan de staking. "Het loonbod vinden wij te laag. Daarom dragen we dit nu zo uit. De leiding van Aviko zal er niet blij mee zijn, want ze hopen dat we eruit komen met elkaar. Die intenties hebben wij ook, maar er moet wel een beter loonbod komen."
Volgens Derksen komt het frietaanbod niet direct in gevaar. Maar op termijn zou er in de supermarkt en de snackbar wel eens een tekort kunnen ontstaan. "De consument zal er nu niets van merken, want er is voorraad. Maar het kan in de toekomst anders worden."

'Enorme winst wordt niet gedeeld'

"Het gaat al een paar jaar crescendo met Aviko. Honderden miljoenen winst, maar dat geld wordt niet gedeeld. Het geld is er wel, maar het wordt niet gedeeld met de mensen die dat mogelijk hebben gemaakt. En dat moet veranderen", vertelt Elzinga.
Frietmakers staken: 'Wij willen geen appelflappen, maar echte flappen'