Stedendriehoek

Het ging de laatste jaren al vaker mis met parachutisten

In juni 2021 kreeg een vliegtuig met achttien inzittenden motorproblemen, het toestel landde naast de A50.
In juni 2021 kreeg een vliegtuig met achttien inzittenden motorproblemen, het toestel landde naast de A50. © Luciano de Graaf
TEUGE - In Teuge ging het zondag gruwelijk mis tijdens een parachutesprong. Een 49-jarige man uit Utrecht overleed na een mislukte sprong. Op het vliegveld tussen Apeldoorn en Deventer waren de afgelopen jaren al vaker incidenten met parachutisten. Een overzicht.
In juni vorig jaar raakte een parachutist onwel en vervolgens bewusteloos tijdens een tandemsprong. Hij kwam tot de landing niet meer bij, werd op de grond gereanimeerd en daarna per ambulance afgevoerd.

Vier incidenten in korte tijd

Een jaar eerder, in juni 2021, waren er in korte tijd vier incidenten met parachutisten. Eerst brak een parachutist meerdere botten door een harde landing op een hek: hij werd in allerijl naar het ziekenhuis vervoerd. Enkele dagen daarna belandde een vrouw in een boom.
Anderhalve week later was het opnieuw raak: een man sprong voor het eerst, werd door een windvlaag gegrepen, kwam in een boom terecht en raakte daardoor gewond aan een been.
Een dag later haalde een fors incident het nieuws. Een vliegtuigje vol parachutisten steeg op vanaf Teuge, maar raakte al vlot in grote problemen omdat de motor uitviel. De piloot had geen andere optie dan een noodlanding naast de snelweg A50 bij Beemte Broekland. Wonderwel bleven ernstige verwondingen onder de achttien inzittenden uit.
Kijk hier de beelden van die dag terug:
In september 2020 stortten twee parachutisten neer rond het vliegveld, waarbij ze gewond raakten. Eén persoon kwam in een weiland terecht, een tweede persoon raakte eveneens gewond. De incidenten zouden los van elkaar staan.

Dodelijke incidenten in 2019 en 2018

Het laatste dodelijke incident met een parachutist rond Teuge dateerde van juli 2019. Toen overleed een 22-jarige militair, die als leerling-parachutist deelnam aan een training op Teuge. Een jaar eerder, in juni 2018, overleed een vrouw van 19 jaar bij een mislukte sprong. Haar parachute ging weliswaar open, maar desondanks kwam ze dodelijk ten val.
Volgens Simon Woerlee van Nationaal Paracentrum Teuge worden vanaf het lokale vliegveld jaarlijks de meeste parachutesprongen van Nederland gemaakt. "Dat ligt tussen de 40.000 en 50.000 sprongen. Landelijk varieert dat tussen de 75.000 en 100.000 sprongen per jaar. Dat is onder meer afhankelijk van het weer." Hij heeft zo niet paraat hoeveel ongevallen er op Teuge gebeuren, maar weet wel dat er verschillende oorzaken aan te wijzen zijn: "Het kan door pech komen. Of door een technische fout. Soms is het ook wel de keus van mensen." Op maandagochtend heeft hij van het onderzoeksteam van de politie nog niet vernomen wat de oorzaak van het dodelijke ongeval van zondag is. "Het lucht wel op als het bekend is."